среда, 5. август 2015.

Заједничке радње са аплетима

Аплети су, као што смо већ рекли, мали услужни програмчићи једноставног изгледа који обављају једну или више једноставних функција. Један број аплета се након инсталације оперативног система Линукс Минт подразумевано налази на радној површини, прецизније на панелу на дну радне површине и то су управо они аплети које корисници свакодневно користе при раду са рачунаром. Поред ових аплета на панел је могуће додати и друге расположиве аплете.

Колико су аплети значајни за обичног корисника може се закључити и из чињенице да су делови радне површине који се најчешће користе управо креирани у виду аплета, као што су Мени аплет, Списак прозора и други. Ови аплети су почетнику од непроцењиве важности када је у питању интеракција између корисника и рачунара тј. његовог оперативног система, дакле употреба рачунара уопште.

Досадашњим текстовима објашњени су аплети који се подразумевано налазе на радној површини (подразумевани аплети), њихова намена, начин употребе и подешавања. Поред описаних особина и функција аплета постоје и радње које је могуће изводити са аплетима, а које су заједничке за све аплете. Те радње су уклањање аплета са панела, премештање и закључавање аплета на позицији на којој се налази. Наредбе за све ове радње се налазе у помоћном менију до кога се долази, као што смо већ научили, једним кликом десним тастером миша на жељени аплет.

Приказаћемо све подразумеване аплете на радној површини. Научили смо већ да су то: Мени, Прикажи радну површину, Списак прозора, Обавештајна зона и Часовник (слика испод).

Подразумевани аплети на радној површини

Отварањем помоћног менија свих аплета примећујемо да се на дну истог налазе идентичне команде за све аплете. Наравно, ми нећемо овде приказивати све слике, обзиром да су идентичне, приказаћемо слике само за два аплета, а за остале препуштам Вама да слободно истражујете.

Помоћни мени
Помоћни мени
Примећујете да су прве две наредбе у овој групи, Уклони са панела и Премести, исписане светлијом бојом у односу на остале што кориснику јасно сугерише да су оне тренутно недоступне. Разлог за то је последња наредба из ове групе која се налази на дну помоћног менија, а то је наредба Закључај на панел. Када је наредба Закључај на панел активирана испред ње се налази мала квачица као знак за потврду, и суштина ове наредбе је управо то: да се позиција аплета, али и других објеката (иконица) на панелу закључа на тренутну позицију и да се онемогући његово премештање или евентуално брисање.

Прво приказујемо употребу прве наредбе са списка, а то је наредба Уклони са панела. Њена суштина је такође јасна међутим, нећемо помоћу ње уклонити ниједан од аплета са панела јер би то за сада било незгодно, обзиром да нисмо научили како да их поново додамо на панел. Уместо аплета уклонићемо иконицу калкулатора коју смо додали на панел у једном од претходних текстова. Једним кликом десним тастером миша на иконицу калкулатора отварамо помоћни мени (слика доле лево). Примећујете да испред наредбе Закључај на панел није постављена квачица као знак за потврду да је наредба активирана, те су самим тим доступне и наредбе Уклони са панела и Премести. Бирамо наредбу Уклони са панела једним кликом левим тастером миша. Иначе све три ове наредбе, као и све у помоћном менију, се активирају једним кликом левим тастером миша. Иконица калкулатора нестаје са панела,  а на месту где је била смештена остаје празан простор.

Уклоњена иконица
Помоћни мени
Овај новонастали празан простор је идеална прилика да представимо употребу наредбе Премести, те да на место иконице калкулатора преместимо аплет Списак прозора. Јасно је да се пре примене ове наредбе мора искључити наредба Закључај на панел која је укључена на свим подразумеваним аплетима радне површине. Погађате, за искључивање ове наредбе прво отварамо помоћни мени, а затим један леви клик на наредбу Закључај на панел (слика доле лево). Помоћни мени се затвара, али при поновном отварању истог видимо да наредба Закључај на панел више није активирана, а да су доступне наредбе Уклони и Премести. Надносимо показивач миша над наредбу Премести и активирамо је једним кликом левим тастером миша (слика доле десно).

Помоћни мени - Откључај
Помоћни мени - Премести


Важно је да приметите да је курсор сада променио свој изглед и уместо стрелице сада личи на шаку са савијеним прстима који кориснику као да говоре да су нешто ухватили и да могу да преместе.

Већ смо једном објаснили шта је то курсор, али није на одмет да поновимо.
Курсор је графички знак који кориснику показује где ће се на монитору појавити следећи укуцани знак са тастатуре. Курсор је обично вертикална или водоравна црта, трепћући блок (усправни правоугаоник), стрелица, шака руке са испруженим кажипрстом, али може да има и било који други облик у зависности од подешавања оперативног система.

Померањем показивача миша у облику шаке лево или десно по радној површини или по панелу помера се и аплет над којим смо укључили наредбу Премести. Померићемо аплет Списак прозора скроз лево док се три водоравне линије које приказују почетак аплета скроз не приближе аплету Прикажи радну радну површину. Једним левим кликом у празан простор на радној површини деактивирамо наредбу Премести. Након овога можемо поново ући у помоћни мени и активирати наредбу Закључај на панел како би аплет био осигуран од нежељеног премештања.

Премештен аплет и закључан

Као што видите, ове радње су прилично једноставне, али предлажем да их не потцењујете, већ да озбиљно анализирате овај текст јер ће Вам ове наредбе бити од изузетне важности код следећих текстова у којима ће бити приказани поступци додавања и других аплета на панел.

Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете