среда, 8. јул 2015.

Подразумевани аплети - Списак прозора

Један од најчешће коришћених аплета је свакако аплет Списак прозора. Главни задатак овог аплета је да приказује списак свих отворених прозора на радној површини. Отворени прозори се приказују у виду водоравних правоугаоних плочица чија се величина мења у зависности од њиховог броја.

Као и аплети Мени и Прикажи радну површину и овај аплет спада у групу аплета који се подразумевано налазе на радној површини оперативног система Линукс Минт, да будемо прецизнији налази се на панелу на дну радне површине. 

Овај аплет смо кратко споменули на овом блогу у једном од првих текстова Панели, и тада смо рекли да се аплет налази на левој трећини централног дела панела. Да би ово било јасније приказаћемо то и сликом (слика испод). Отворићемо већ коришћени програм Калкулатор једним левим кликом на његову иконицу на панелу (1). Графички је приказана ширина и положај аплета Списак прозора на панелу (2). Треба имати на уму да је ширина овог аплета променљива и аплет може да заузима цели централни део панела, све до иконице менаџера исправки (Управник надоградњи), у зависности од броја покренутих програма на радној површини. Овом приликом је Калкулатор заузео целу ширину аплета јер је то једини покренути програм на радној површини. Левим кликом на плочицу Калкулатора спуштамо прозор Калкулатора доле и радна површина остаје празна, а поновним левим кликом на исту прозор Калкулатора се поново враћа у првобитни положај. Дакле, ова плочица програма делује као прекидач, слично као аплет Прикажи радну површину, са основном разликом што се кликом на плочицу програма делује само на програм на чију смо плочицу кликнули, док на остале програме овај клик нема никаквог утицаја. Пошто смо утврдили положај и величину овог аплета можемо да затворимо прозор програма Калкулатор (3).

Положај и ширина аплета Списак прозора
 
Десни клик на овај аплет, погађате, отвара нам помоћни мени помоћу кога је могуће надгледати рад целокупног система, али и приступити опцијама за подешавање овог аплета (слика доле лево).

На самом врху помоћног менија налази се команда System Monitor (слика доле десно) што преведено на српски значи праћење - надгледање система.

Помоћни мени
Команда System Monitor









Кликом левим тастером миша на ову команду (System Monitor) отвара се прозор истоименог програма Праћење система (слика испод). Уочавамо да се у овом прозору налазе четири картице: Систем, Процеси, Ресурси и Системи датотека, које ћемо објаснити у даљем тексту.


Картице у прозору програма Праћење система

Картица систем садржи основне податке о систему (слика испод). На врху се налази корисничко име тренутног корисника - milan. То је исто оно корисничко име које сте уписали приликом инсталације оперативног система. Испод се налази назив оперативног система исписано у оригиналу на енглеском језику, као и подаци о издању, кернелу (језгру) и графичком окружењу оперативног система. На страници Преузимање детаљније су објашњени појмови кернела (језгра) оперативног система и графичког (радног или десктоп) окружења па се овде нећемо дуже задржавати на њима. 

Можда је само корисно објаснити реч Гном (енглески Gnome). Графичко окружење Гном 2 је окружење од кога је настало графичко окружење Мате. Када је 06. априла 2011. године изашла верзија Гноме 3 графичког окружења, која се драстично разликује од дотадашњег графичког окружења Гноме 2, група програмера је 19. августа 2011. године од графичког окружења Гноме 2 створила графичко окружење Мате настављајући да развија и усавршава ово графичко окружење.

Средишњи део прозора је резервисан за опис делова рачунара, а скроз на дну је приказано стање система тј. расположиви простор на хард диску. Јасно је да ће се ова два описа разликовати у зависности од рачунара на коме је оперативни систем инсталиран.

Праћење система и картица Систем

Картица Процеси приказује све тренутно покренуте процесе на рачунару (слика испод). Ова картица заиста није за почетнике и никако не бих препоручио да се играте са њеним опцијама и могућностима. Саветујем да уместо тога пређете на следећу картицу која и почетницима може бити много занимљивија од картице Процеси. 

Картица Процеси

Картица Ресурси приказује расположиве хардверске ресурсе рачунара и њихову искоришћеност (слика испод). Први водоравни графикон приказује оптерећеност процесора у процентима. Други водоравни графикон приказује заузеће РАМ меморије и СВАП меморије (помоћна меморија на хард диску). Трећи водоравни графикон приказује мрежни саобраћај - количину примљених и послатих података као и брзину пријема и слања. Обратите пажљу да је брзина исказана у бајтовима, а не у битима као што је интернет оператери исказују (1 бајт = 8 бита). Ова карактеристика се може променити у подешавањима, што ћемо касније и приказати.

Картица Ресурси

Картица Системи датотека је уједно и последња картица у овом прозору и приказује све расположиве хард дискове на рачунару (слика испод), али и њихове партиције (логичке делове на које је хард диск подељен), са корисним подацима о заузећу истих и расположивом слободном простору.

Картица Системи датотека

Поред картица, прозор програма Праћење система садржи још и падајуће меније.


Падајући менији у прозору програма Праћење система

Падајући менији налазе се на врху прозора, одмах изнад картица. Прозор садржи четири падајућа менија: Праћење, Уређивање, Преглед и Помоћ (слика испод).

Падајући менији

Отварање опција падајућих менија и свих опција унутар њих врши се једним левим кликом на падајући мени који желимо да отворимо и одговарајућу опцију у њему.


Падајући мени Праћење

Овај падајући мени садржи само две ставке. Прва је "Тражи отворене датотеке"  чијим избором отварамо нови прозор за претрагу (слика испод). Новоотворени прозор је једноставног изгледа и садржи поље за упис дела имена датотеке. Чекирањем опције испод овог поља занемарује се разлика између великих и малих слова приликом претраге, јер линукс оперативни системи разликују велика од малих слова, за разлику од неких других оперативних система. Ова опција, међутим, служи за претраживање отворених системских датотека и процеса па не бих баш саветовао почетницима да користе ову опцију. Претраживање хард диска свог рачунара ће много ефикасније обавити употребом опције Претражи у прозору Мени аплета која је детаљно објашњена у тексту Подразумевани аплети - Мени (1. део). Друга опција овог падајућег менија је "Изађи" која јасно говори да се њеним избором затвара прозор програма Праћење система.

Падајући мени Праћење - Тражи отворене датотеке


Падајући мени Уређивање

Падајући мени Уређивање, за разлику од претходног, садржи шест опција. Међутим, од ових шест опција пет опција није доступно (слика испод). Наравно, ово је само привид, јер ове опције се односе на картицу Процеси и постају доступне само када у тој картици кликом одаберемо неки од покренутих процеса. Обзиром да смо већ рекли, објашњавајући картицу Процеси, да ова картица, као и њен садржај и опције нису намењене почетницима, савет је да не пробавате да избором неког од процеса на овој картици учините доступнима ове опције на картици Уређивање. Уместо тога, позабавићемо се опцијом Поставке.

Избором опције Поставке отвара се нови прозор Поставке праћења система (слика испод) који садржи три картице, и то: Процеси, Ресурси, Системи датотека.  

Прва картица Процеси (слика испод) односи се на картицу Процеси и овде поново важи исти савет за ову картицу, па тако и за подешавања ове картице па га нећемо понављати.

Мени Уређивање, Поставке, Поставке праћења система и картица Процеси


Друга картица Ресурси има само две опције, прва је почетницима небитна, али друга опција је занимљива и већ смо је спомињали код картице Ресурси у делу где смо говорили о мрежном саобраћају. Препоручујем чекирање ове опције јер тако подешавамо систем да интернет брзину преузимања и слања података исказује у битовима, као што то раде интернет провајдери, па тако корисник нема потребу да сваки пут прерачунава колика је заиста брзина његовог интернета. 

Поставке праћења система и картица Ресурси

Трећа картица Системи датотека садржи неколико опција. Првом подешавамо период освежавања и ова опција је почетницима такође непотребна. Друга нам даје могућност да на картици Системи датотека имамо приказане све системе датотека на рачунару. Међутим, Линукс Минт под системима датотека подразумева све фолдере који се налазе на нашем хард диску, па уколико желите да имате и овако рашчлањено приказане податке можете да укључите и ову опцију. У прозору испод, за све системе датотека можете да уклањањем знака за чекирање уклоните неку од колона које су подразумевано приказане. Промена ових параметара не утиче на рад система те их слободно можете мењати по жељи. Прозор Поставке праћења система затварамо или на Х у горњем десном углу, или на дугме Затвори у доњем десном углу прозора.

Поставке праћења система и картица Системи датотека


Падајући мени Преглед

Овај паајући мени садржи седам опција и као што видите нису доступне јер се све односе на картицу Процеси. Кликом на картицу Процеси постају доступне све опције овог падајућег менија. Поново важи више пута понављани савет у овом тексту да ова картица није за почетнике.

Падајући мени Преглед


Падајући мени Помоћ

Ово је уједно и последњи падајући мени у овом прозору и он садржи само две добро нам познате опције. Прва је опција Помоћ (слика доле лево), која је на жалост на енглеском језику. Друга је опција О програму (слика доле десно) која нам даје кратке информације о самом програму, ауторима, лиценци под којом је програм дистрибуиран и везу до званичног интернет сајта Мате графичког окружења која је исто тако на енглеском језику.

Помоћ
О програму










Кликом левим тастером миша у помоћном менију на команду Поставке (слика доле лево) отвара се прозор Поставке списка прозора (слика доле десно) у коме можемо да подешавамо неке основне поставке овог важног аплета.

Прву групу опција за подешавање чине опције помоћу којих одређујемо садржај списка прозора тј. који ће се покренути прозори приказивати у списку прозора. Касније, у току представљања осталих расположивих аплета, видећете да оперативни систем Линукс Минт може да има више радних површина на којима је могуће покретати програме и отварати документе, за сада је довољно да знате да ове две опције, што је и логично, искључују једна другу.

Другу групу опција чине опције помоћу којих одређујемо на који начин ће прозори, односно њихове плочице, бити груписани у списку прозора. Подразумевано је да их систем не групише већ да их слаже хронолошки по редоследу отварања, а може се подесити и да их увек групише, или само кад је простор ограничен. Ове опције немају утицаја на рад система, те их корисник може подешавати по својој жељи.

Трећу групу опција чине опције које су доступне само када је у првој групи опција укључена опција да се приказују прозори са свих радних површина. Обзиром да за сада имамо само једну радну површину ове опције нам нису нарочито интересантне.

Помоћни мени - Поставке
Поставке списка прозора










Остале команде у помоћном менију и то Помоћ и О програму су исте као и у свим до сада објашњеним прозорима. Такође, функције "Уклони са панела", "Премести" и "Привежи за панел" су функције које су заједничке за све аплете и оне ће бити представљене у посебном тексту.





Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете