понедељак, 25. мај 2015.

Панели

Представљајући радну површину оперативног система Линукс Минт панел смо већ незванично дефинисали као простор правоугаоног облика смештен на дну радне површине који је резервисан за смештање аплета - (малих програмчића). Такође, условно смо га поделили на три дела те је наглашено да сам панел може мењати своје место по ивицама екрана (доле, горе, лево, десно), али и да истовремено можемо имати више панела на радној површини.

Подразумеване поставке панела је врло лако променити. Довољно је да десним тастером миша кликнемо на панел и отвориће се помоћни мени са опцијама за промену поставки панела. Међутим, овде треба обратити пажњу да не кликнемо на део на коме се налази аплет који показује листу отворених прозора. Овај аплет, како смо већ рекли, налази се на левој трећини другог (централног) дела панела. Уколико кликнемо на њега приказаће се мени за промену поставки овог аплета (слика доле лево), а нама је потребан мени за промену поставки панела. Дакле, треба кликнути мало десно, ближе средини панела (слика доле десно).

Мени са поставкама аплета
Мени са поставкама панела
 











Као што се на први поглед да уочити опције поставки панела су прегледно груписане. У првој групи на дну су опције информативног карактера, у средини је опција којом додајемо нови панел, а на врху су опције које се односе на манипулацију са текућим панелом. Све опције из овог менија бирамо једним кликом левим дугметом миша.

Избором опције "О панелима" на средишњем делу радне површине отвара се прозор са кратким информацијама о панелима и њиховој употреби. Прозор затварамо кликом на дугме "затвори" или на "х" у горњем десном углу прозора.

Опција помоћ нам такође отвара нови прозор који садржи упутства за употребу панела, али на жалост на енглеском језику. Тај проблем можете да превазиђете читајући управо овај блог, а прозор, као и све друге прозоре, затварате кликом на дугме "х" у његовом горњем десном углу.

О панелима
Помоћ










Средишњи део помоћног менија резервисан је за опцију "Нови панел". Међутим, пре употребе ове опције корисно је обратити пажњу на опцију која се налази изнад ње, а то је опција "Уклони овај панел". Ова опција је тренутно светло сиве боје што значи да је недоступна. Разлог овоме је очигледан, јер се сва интеракција између корисника и оперативног система (рачунара) обавља преко аплета који се налазе на панелу. Обзиром да је ово тренутно једини панел на радној површини његовим уклањањем би комуникација између корисника и оперативног система (рачунара) била онемогућена. Наравно, ово треба схватити условно, искуснији корисници би свакако лако решили овај проблем.

Избором опције "Нови панел" на радну површину додајемо један нови панел који се аутоматски смешта на врх радне површине. Уколико сада поново десним тастером миша кликнемо на било који од ова два панела уочавамо да је сада опција "уклони овај панел" доступна, јер уклањањем једног панела остаје други панел за рад. Такође, кликом десним тастером миша на новопостављени панел на врху радне површине уочавамо да је отворени помоћни мени овог панела идентичан са помоћним менијем подразумеваног панела који се налази на дну радне површине.

Нови панел
Помоћни мени









Исто тако, поновним избором опције "нови панел" можемо додати још панела на радној површини. Првим кликом додаћемо панел са десне стране, поновним кликом са леве стране радне површине. Сви они су идентичних функција, особина и са истим опцијама у помоћном менију када на њих кликнемо десним тастером миша. Небитно је на који панел кликнемо када бирамо опцију "нови панел" редослед додавања нових панела је увек исти.

Десни панел
Леви панел









Поред ова четири панела могуће је додати још панела, који би се један за другим додавали на врху радне површине, али поставља се питање функционалности толиког броја панела на радној површини, мада је то већ у сфери субјективног.

Тако једноставно како смо додали панеле на радну површину можемо и да их уклонимо. Довољно је кликнути десним тастером миша на панел који желимо да уклонимо, да отворимо помоћни мени, те након тога у помоћном менију одабрати опцију "уклони овај панел". Пробе ради можемо прво уклонити леви панел, па затим горњи и на крају десни. Сада смо довели радну површину у стање какво је било пре додавања панела.

Следећа опција у помоћном менију је опција "особине" која се налази изнад опције "уклони овај панел". Ова опција се односи на подешавање само једног панела на који смо управо кликнули. Дакле, уколико имате више панела на радној површини могуће је сваки појединачно подесити према својим потребама и навикама.

Избором опције "особине" на радној површини се отвара нови прозор (слика доле лево) са опцијама за подешавање панела који има две картице "опште" и "позадина".


На картици "опште" прва на врху је опција "усмерење" са падајућом листом (слика доле десно) коју можемо отворити кликом на исту.  Овом опцијом у ствари одређујемо на ком делу радне површине ће бити смештен конкретан панел. Подразумевано је да он буде доле, међутим може да буде и лево или десно или пак горе, што је у неким претходним верзијама оперативног система било подразумевано. За сада ову опцију нећемо мењати, али касније ће свакако бити више речи о њој.

Особине панела
Положај панела на рад. повр.









Следећа опција на овој картици је "величина" помоћу које подешавамо вертикалну величину панела. Подразумевана вредност је 24, а ја лично ову опцију променим на 28, али то је већ ствар укуса и навика, у сваком случају она не утиче на друге функционалности панела.

Испод ње налазе се три опције, од којих последња има и једну додатну опцију, а све њих укључујемо или искључујемо чекирањем квадратића испред њих.

Опција "рашири" је подразумевано укључена, а подразумева да нам се панел простире преко целе ширине радне површине и да задржава ту величину без обзира на број аплета на њему или број отворених прозора на радној површини чије се картице приказују на панелу. Искључивањем ове опције панел се скупља на минималну ширину која је довољна да на њега стану сви аплети који су тренутно укључени, и заузима средишњи део на дну радне површине (слика доле лево). За сада ћемо ову опцију оставити укључену, а после по жељи можете да је искључите уколико Вам тако више одговара.

Опцију "самоскривање" сматам да није потребно посебно објашњавати. Подразумевано је она искључена (слика доле десно). Када је укључимо панел се "сакрива" и није видљив на радној површини докле год не поставимо показивач миша на дно радне површине односно на онај део где се налази панел чије опције подешавамо. Да бисмо видели ефекат ове опције потребно је да кликом на дугме "затвори" затворимо прозор за подешавање особина панела. Суштина ове опције је да се панел уклони са радне површине уколико га не користимо, тј. да онај програм који користимо буде на целој радној површини.

Опција "рашири"
"Самосакривање" панела









Опција која следи "прикажи дугмиће за скривање" је у ствари идентична по суштини претходној опцији са том разликом што се овде сакривање панела обавља  уз асистенцију корисника.

Укључивањем опције "прикажи дугмиће за сакривање" са обе стране панела приказују се мали правоугаоници (слика доле лево) који су у ствари дугмићи за сакривање панела. Кликом на њих панел се сакрива испод дугмета на које смо кликнули. Укључивањем додатне опције "стрелице на дугмићима за скривање" ови квадратићи мењају облик (слика доле десно) и претварају се у стрелице.

Дугмићи за сакривање
Стрелице на дугмићима










На картици "позадина" смештене су опције које се тичу изгледа самог панела и избора нијанси боја и слика које се на њему приказују.

Подразумевана опција је "ништа (користи системску тему)" што значи да ће панел имати боју која му је дефинисана бојом изабране теме за изглед целог система (слика доле лево).

Друга опција "пуна боја" значи да ће панел имати боју коју изаберемо у посебном прозору за подешавање боја, а који се отвара кликом на правоугаоник у продужетку речи "боја" који је тренутно беле боје (слика доле десно).

Системска боја панела
Поље за избор боје









Прозор за избор боја има специфичан изглед (слика доле лево). Леви део прозора заузима шарени круг у ком се налази троугао обојен у разне нијансе боје која је изабрана линијом која се налази на једном од врхова троугла. Померањем ове линије по ивицама круга окреће се и троугао и уједно мења боју у нијансама боје која је изабрана. Кликом мишем било где на троугао можемо да изаберемо нијансу боје у троуглу која нам одговара. Мали црни круг на другом врху троугла показује коју смо нијансу изабрали, а у белом правоугаонику испод круга се приказује и изглед боје.

Такође, постоји и други алат за избор боје, тзв. "капало" или капаљка (слика доле десно) који укључујемо тако што кликнемо на њега левим тастером миша, а потом било где на екран, на боју која нам се свиђа, да бисмо изабрали ту боју као боју панела, како то и говори упутство у жутом прозорчићу које се приказује када доведемо показивач миша на овај алат.

Десно од круга налазе се поља (слика доле десно) помоћу којих можемо и финим подешавањима да подесимо избор боје, а испод њих је поље са именом боје коју смо изабрали. Прозор затварамо кликом на дугме "у реду" које се налази у доњем десном углу прозора.

Подешавање боје панела
Подешавање боје панела









Померањем клизача који се налази у продужетку речи "врста" подешавамо колико ће панел бити провидан односно непровидан. Ако померањем клизача у десно изаберемо да је панел непровидан (слика доле лево) он ће у потпуности задржати боју коју смо изабрали у претходном кораку, а ако померањем клизача скроз у лево (слика доле десно) изаберемо да је провидан панел ће имати боју слике на радној површини. Подразумевано је подешена висока провидност панела па се кроз исти провиди сива боја радне површине, уколико бисмо клизач за подешавање провидности померили скроз удесно у положај непровидан панел би био беле боје како је подразумевано подешено у претходној опцији. Комбиновањем ове две опције за подешавање боје панела и његове провидности можемо по свом укусу да подесимо изглед панела.

Провидан панел
Непровидан панел










Опцијом "слика за позадину" можемо уместо боје панела да поставимо слику по свом избору. Ова опција се укључује кликом на радио дугме (слика доле лево) које се налази испред ње, а по њеном укључивању постаје нам доступно и дугме за избор локације са које желимо да учитамо слику. За избор локације отвара се добро познати прозор за избор локације, левим тастером миша одаберемо слику коју желимо и избор потврдимо кликом на дугме "отвори" (слика доле десно).

Додавање слике
Избор локације









По завршетку подешавања панела прозор на радној површини, који смо отворили десним кликом на панел, затварамо кликом на дугме "затвори" које се налази доле са његове десне стране.

Последња опција у помоћном менију, која се налази на самом његовом врху, је опција "додај на панел". Ово је опција помоћу које на панел можемо додавати аплете (мале програмчиће) и покретаче. Обзиром да постоји више од 40 аплета, те да је све њих могуће додатно комбиновати и подешавати ова опција ће бити објашњена у посебном тексту.


Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете