понедељак, 25. мај 2015.

Одмах после инсталације - ажурирање система

Предности линукс оперативних система, па самим тим и Линукс Минта као најпопуларније дистрибуције линукса, су многобројне. Једна од њих је свакако и могућност ажурирања целог оперативног система и свих инсталираних програма, како оних који подразумевано долазе уз инсталацију оперативног система тако и оних које је корисник накнадно инсталирао.

Поступак ажурирања оперативног система и инсталираних програма, једном речју система, је поступак при коме систем путем интернет везе проналази најновије верзије програма и све евентуалне исправке уочених грешака и могућих безбедоносних пропуста и инсталира их уместо постојећих старијих верзија које се налазе инсталиране на рачунару.

Важно је нагласити да је ово потпуно безбедан поступак јер је сав софтвер који се преузима смештен у званичне репозиторијуме скраћено репое који су у суштини удаљена софтверска складишта у која не може да доспе софтвер који је небезбедан и који није детаљно проверен пре смештања у репо. 

Следеће што је такође важно је чињеница да је овај поступак потпуно поједностављен за почетнике и своди се на свега један клик, док искуснијим корисницима даје потпуну контролу да ажурирају само одређени софтвер уколико то желе.

Ажурирањем система корисник добија увек најновије верзије целокупног инсталираног софтвера и на тај начин чини систем функционалнијим и безбеднијим, те је из тог разлога поступак ажурирања система препоручљиво урадити одмах након инсталације оперативног система Линукс Минт.

Колико је ово важно урадити, и после првог ажурирања у будућности редовно вршити ажурирање система указује и чињеница да је иконица програма за ажурирање - менаџера исправки подразумевано смештена у обавештајној зони панела и увек се ту налази без обзира да ли је систем ажуриран или није. Ова иконица само мења свој изглед у зависности од стања ажурности система, јер менаџер исправки увек проверава да ли у репоима постоје нове верзије софтвера који је инсталиран на рачунару.

Пре првог ажурирања система, и увек када систем није ажуриран, иконица менаџера исправки има облик штита на коме је у средини плави круг са словом "i" у средини. Можда ћете теже уочити ово слово "i", али довољно је да запамтите да када на овој иконици преовлађује круг плаве боје да је систему потребно ажурирање.

Поступак ажурирања је веома једноставан и уколико испратите овај текст до краја сигурно нећете имати проблема приликом ажурирања система.

Прво што треба урадити јесте кликнути левим тастером миша на иконицу менаџера исправки да отворимо прозор програма (слика доле лево). Овај програм ће у посебном тексту бити детаљније описан, а за сада је довољно да кликнете на дугме "инсталирај исправке" како би програм могао да нсталира датотеку "mintupdate" (Минт ажурирање) која садржи информације о новим верзијама софтвера које се налазе у репоима (слика доле десно) што уједно и представља први корак ажурирања система.

Иконица менаџера исправки
Први корак ажурирања










Обзиром да је ово системска радња која утиче на рад целокупног система да бисте могли да је извршите потребно је да имате администраторска овлашћења која за ову радњу добијате тако што у новоотвореном прозору (слика доле лево) унесете лозинку (1) коју сте унели приликом инсталације оперативног система и потврдите унос кликом на дугме "Authenticate" (2).

Важно је знати да лозинка мора бити уписана тачно онако како је уписана приликом инсталације система, нпр. велика и мала слова, затим слова или бројеви и слично - што значи да "н" није исто што и "Н" или "О" није исто што и "0" (нула) и тако даље.

Уношењем лозинке систем почиње са преузимањем датотека (слика доле десно) које су биле приказане у главном централном делу прозора, у овом случају то је датотека "mintupdate" која, како смо већ рекли, садржи информације о новим верзијама софтвера инсталираног на рачунару.

Уношење лозинке
Почетак преузимања










По завршеном преузимању датотеке "mintupdate" менаџер ажурирања је сам инсталира (слика доле лево). Овај поступак траје релативно кратко јер је реч о свега једној датотеци.

Као резултат ове инсталације менаџер ажурирања упоређује верзије софтвера који је инсталиран на рачунару са верзијама софтвера које се налазе у репоима и приказује у следећем прозору (слика доле десно), и то у његовом централном делу, које су то датотеке које имају новију верзију и које је могуће надоградити. Такође, на дну прозора видимо обавештење колики је укупан број доступних исправки и колика је њихова укупна величина. У конкретном случају то је 107 исправки укупне величине 428 МБ. Овај прилично велики број исправки и њихова величина су специфични за прво ажурирање система након инсталације, свако следеће ажурирање је неупоредиво мање и по броју исправки и по њиховој укупној величини.

Инсталација ових исправки се неће обавити аутоматски све док корисник не изда нову наредбу (слика доле десно) за инсталирање нових верзија поновним кликом на дугме "инсталирај исправке".

Инсталација "mintupdate"
Списак доступних исправки










Обзиром да систем сада "зна" које су разлике у верзијама инсталираног софтвера на рачунару и оног у репоима, као и који то програми евентуално нису инсталирани обавештава корисника који ће то додатни софтвер бити инсталиран (слика доле лево). Ово је уобичајено и довољно је само потврдити избор кликом на дугме "у реду".

Менаџер ажурирања поново тражи лозинку (слика доле десно) и као и у претходном случају у поље за унос лозинке унесемо лозинку (1) а затим је потврдимо кликом на дугме "Authenticate" (2).

Обавештење
Уношење лозинке










Сада почиње преузимање свих горе назначених исправки (слика доле лево). Обзиром да је реч о 428 МБ време за њихово преузимање може да варира у зависности од квалитета и брзине интернет везе, али и од оптерећености самих репоа са којих се преузима.

Некада зна да се догоди да у поступку преузимања дође до неких сметњи због којих се поједини пакети не могу преузети (слика доле десно). Ово није ништа забрињавајуће те нам систем из тог разлога и нуди могућност да наставимо занемарујући ове пакете. Довољно је само потврдно одговорити на ово питање кликом на дугме "да".

Преузимање исправки
Обавештење










Менаџер ажурирања сада почиње да инсталира све исправке које је преузео из репоа (слика доле лево). Обзиром да није могао све да их преузме обавештава нас да је дошло до грешке (слика доле десно) и у прозору поруке наводи и које то пакете и из којих репоа није могао да преузме. Овде је довољно кликнути на једину понуђену опцију "затвори".

Инсталација
Обавештење










Преостале исправке
Затварањем прозора поруке о грешци не затварамо и менаџер ажурирања који и даље остаје отворен и у његовом централном делу и даље можемо да уочимо листу доступних исправки. Ово је логично обзиром да је дошло до грешке и немогућности преузимања. Треба покушати поново и поновити поступак ажурирања тј. поново кликнути на дугме "инсталирај исправке". Уколико поново дође до грешке нема разлога за панику, то просто значи да је неки од репозиторијума из неког разлога привремено недоступан. Следећи пут када укључите рачунар покушајте поново, искуства говоре да ова недоступност не траје више од пар сати.

По завршеном ажурирању система могуће је да менаџер ажурирања извести да постоји још доступних ажурирања, али да су то софтверски пакети четвртог и петог нивоа (слика доле лево) од којих не зависи ажурност система, што нам сугерише и обавештење у доњем левом углу прозора менаџера ажурирања, али и његова иконица која је сада променила изглед и сама по себи сугерише да је све у реду.

Такође је могуће и да централни део прозора менаџера ажурирања буде празан (слика доле десно) али ту је опет обавештење да је систем ажуриран и иконица која као и у претходном случају има промењени изглед.

Успешно ажурирање

Успешно ажурирање

У оба случаја поступак ажурирања система је успешно обављен и остаје нам само да прозор менаџера ажурирања затворимо на дугме "х" које се налази у његовом горњем десном углу, а као резултат ове радње добијамо чисту радну површину оперативног система (слика доле) и иконицу менаџера ажурирања, смештену у обавештајној зони панела, као знак да је систем ажуриран.


Радна површина и иконица

Сада је систем потпуно спреман за рад, а сва следећа ажурирања система је потребно извршити када год иконица у обавештајној зони промени облик и поново постане плава. Међутим, та ажурирања су са знатно мање доступних исправки и мање укупне величине.

Видљиво је да је и овај поступак крајње поједностављен и заиста никоме неће представљати проблем, остаје само да уживамо у лакоћи коришћења и функционалности нашег новог оперативног система.

Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете