субота, 4. јул 2015.

Подразумевани аплети - Прикажи радну површину

Претходним текстовима Подразумевани аплети - Мени (1. део до 11. део) детаљно је објашњен аплет Мени, за кога је између осталог речено да се након инсталације оперативног система подразумевано налази на панелу на дну радне површине оперативног система.

Овај текст бавиће се следећим аплетом који се подразумевано налази на панелу на дну радне површине, а то је аплет "Прикажи радну површину".


Прикажи радну површину

Аплет Прикажи радну површину налази се на панелу, десно од аплета Мени, зелене је боје и има облик затворене фасцикле (слика испод). Суштина овог аплета је у томе да кликом на њега добијемо празну радну површину, а да при томе не морамо да прозоре свих отворених програма "спуштамо" доле или да их затварамо.


Аплет "Прикажи радну површину"

Приказаћемо ово на конкретном примеру. Покренућемо програм Калкулатор и програм Управник надоградњи, једним левим кликом на њихове иконице на панелу (слика доле лево).

Подсећања ради, иконица Калкулатора на панел је додата када су у тексту Подразумевани аплети - Мени (8. део)  објашњаване опције помоћног менија до кога се долази десним кликом на иконице програма у прозору Мени аплета. Исто тако, програм Управник надоградњи објашњем је у тексту "Одмах после инсталације - ажурирање система" где је, додуше, представљен под општим именом као менаџер ажурирања.

Након ове радње на радној површини имамо отворена два нова прозора (слика доле десно).

Покретање Калк. и Упр. над.
Покренути Калк. и Упр. над.










Сада кад на радној површини имамо отворене прозоре програма можемо да пробамо како ради овај аплет. Функција аплета се покреће једним левим кликом на његову иконицу што за резултат даје "спуштање" свих прозора на доле тј. на панел и ослобађање радне површине за обављање било које друге радње која нам је у том тренутку потребна (слика доле лево).

Примећујете да је иконица аплета Прикажи радну површину делимично променила свој изглед односно позадина или замишљена подлога на којој стоји ова зелена фасцикла је постала тамнија као да је фасцикла сада утиснута у подлогу на којој стоји (слика доле лево). Овај детаљ сугерише кориснику да овај аплет ради као "прекидач" дугме тј. да поновни клик на њега искључује функцију која је укључена претходним кликом. У конкретном случају, поновним кликом на иконицу аплета сви спуштени прозори програма се враћају у свој првобитни статус и постају видљиви и доступни на радној површини (слика доле десно). Ове прозоре можемо сада да затворимо кликом на дугме "Х" у њиховом горњем десном углу.

"Спуштени прозори"
Затварање прозора










Као што видите овај аплет је прилично једноставан и нема пуно функција за објашњавање, али његово постојање је практично и корисно и када корисник једном стекне навику да га користи може себи да уштеди доста времена и непотребног кликања у свом раду. Овај описани пример је једноставан и садржи само два отворена прозора, али и за ова два отворена прозора било би потребно по једном кликнути на сваки од њих да бисмо их спустили, а потом још по једном на сваки од њих да их вратимо у првобитни положај. Дакле, четири клика док је овим аплетом потребно само по један за сваку радњу. Наравно, уколико имате више отворених прозора, нпр. пет тај однос се увећава на десет кликова без аплета према два клика на аплет.

Овај аплет, као и други, има свој помоћни мени до кога долазимо једним десним кликом дугметом миша на сам аплет. Помоћни мени је једноставан као и сам аплет. На врху помоћног менија налази се опција "Помоћ" (слика доле лево) чијим избором (један леви клик мишем) се отвара прозор за помоћ, на жалост на енглеском језику. Друга опција "О програму" садржи основне информације о аплету и њеним избором (један леви клик миша) отвара се прозор информативног карактера са именом програма - аплета, његовим кратким описом и другим корисним информацијама. У левом делу прозора, на дну, налази се дугме "Заслуге" чијим избором добијамо нови прозор у коме су садржане кратке информације о ауторима програма, документацији и преводиоцима (слика доле десно). Кликом на дугме затвори можемо да затворимо оба ова прозора.

Помоћ
О програму










Остале функције које се налазе у помоћном менију, испод функције "О програму", а то су "Уклони са панела", "Премести" и "Привежи за панел" су функције које су заједничке за све аплете и оне ће бити представљене у посебном тексту.





Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете