понедељак, 8. јун 2015.

Подразумевани аплети - Мени (1. део)

Претходним текстом дефинисан је појам аплета и кратко је објашњена њихова намена. Такође је кратко објашњен поступак додавања нових аплета и приказана је листа свих аплета који су расположиви за додавање.

Међутим, након инсталације оперативног система Линукс Минт, на панелу на дну радне површине се подразумевано већ налази један број аплета, и то: Мени, Прикажи радну површину, Списак прозора, Обавештајна зона и Часовник.

Тема овог текста биће Мени аплет.


Мени

Аплет Мени се налази на левој страни панела (подразумевани панел на дну радне површине) и као што прићујете његово име је исписано на енглеском језику. (слика испод), мада не знам ни како бих ово превео на српски језик. 

Аплет Мени

Реч мени је толико одомаћена у српском језику да је често узимамо као своју мада она то заправо није. Могуће је да се негде пронађе неки превод као што је "покретач програма" или "мени покретача програма", али овом приликом се нећемо упуштати у превођење и квалитет појединих превода већ ћемо се искључиво бавити функцијама и подешавањима овог аплета.

Кликом левим тастером миша на аплет Мени отвара се прозор овог аплета чија је позадина сиве боје, за коју је већ речено да у комбинацији са зеленом бојом доминира целим системом.

Вероватно ће за одзив прозора, од тренутка када кликнете на њега па до његовог отварања као на слици испод, бити потребно 1-2 секунде, тј. одзив није тренутан као што би многи од нас очекивали. Нарочито је ово случај када по подизању система први пут кликнете на овај аплет, али то је уобичајено. Сваки следећи клик на овај аплет даје тренутан одзив истог.

Прозор аплета Мени


Прозор аплета је подељен вертикалном тачкастом линијом на два дела. 

Леви део прозора је резервисан за иконице које су сврстане у две групе, и то у групу Места и у групу Систем. За сада смо их само споменули, а касније ће бити детаљно описани и сви програми и алати који се покрећу кликом на њих. 

Можда би било занимљиво објаснити шта су то иконице. Иконице су у ствари само пречице за покретање програма. Њихова намена је да кориснику олакшају покретање програма јер се једноставним двокликом на њих програм покреће без потребе да га корисник проналази на хард диску свог рачунара. Замислите да хоћете да покренете неколико програма са којима желите да радите и да сваки морате појединачно да тражите - па то би било право губљење времена уз реалну могућност да их и не пронађете. Такође, важно је знати да иконице можемо померати по радној површини, по панелима, или на неко друго место, па чак их и обрисати без утицаја на програм који се покреће кликом на њих. Можемо то упоредити са нпр. даљинским управљачем за телевизор. Шта год да урадимо са даљинским управљачем телевизор ће и даље да остане на свом месту и да настави да ради, таква је ситуација и са иконицама и програмима које покрећу.  

Заједничка особина ових иконица, смештених у левом делу прозора, огледа се у томе да њих корисник не може једноставним превлачењем померати на друго место или их евентуално трајно уклонити из прозора овог аплета.

Такође, у овај део прозора корисник не може ни додавати друге иконице, једном речју изглед и садржину овог дела прозора није могуће мењати. Ово је сасвим разумљива особина обзиром да се ту налазе неки од основних програмских алата помоћу којих се врши управљање системом.


Линија раздвајања и леви део прозора


Десни део прозора је предвиђен за иконице сврстане у групу Омиљени, и као што се да претпоставити у овом делу прозора корисник може да мења распоред ових иконица, њихов број и величину, али и да их уклања и додаје друге омиљене иконице. 


Такође, као и код панела и овде се постављањем показивача миша на било коју од иконица појављује прозорчић жуте боје у коме је исписано кратко обавештење о томе шта конкретна иконица представља. На слици испод приказано је како то изгледа са иконицом калкулатора, а остало препуштам Вашој радозналости.


Прозорчић са обавештењем о функцији иконице

У горњем десном углу налази се прекидач дугме "Сви програми". Израз "прекидач дугме" сугерише нам како се ово дугме понаша када узастопно кликнемо два пута на њега. Први клик мења приказ и садржај десног дела прозора и самог дугмета, а други клик овај приказ враћа у претходно стање. Дакле, исто као прекидач за нпр. паљење светла, па отуда и овај симболичан назив. 


Прекидач дугме "Сви програми"  /  "Омиљени"
Промењени садржај десног дела прозора се састоји из две колоне. У левој колони налазе се категорије или групе у које су све иконице разврстане. Постављањем показивача миша на било коју категорију, у десној колони се добија листа свих иконица које се у њој налазе. Померањем показивача миша по категоријама логично се мења и садржај десне колоне. На слици је приказан садржај колоне "Све" у којој су смештене све иконице на систему, а читаоцима опет препуштам да радознало провере како то ради и изгледа са осталим категоријама. Примећујете да је натпис на прекидач дугмету сада промењен и уместо "сви програми" сада пише "омиљени". Дакле, као што је речено, поновним кликом враћамо се у првобитно стање, на приказ иконица смештених у групу "омиљени". 


На самом дну десног  дела прозора налази се поље "Претражи". Назив говори сам за себе, а специфичност овог поља је у томе што нам поред резултата које би добили претрагом садржаја хард диска на рачунару нуди и могућност претраживања интернета, уграђеног речника и инсталирања софтверских пакета који су добијени претрагом.

Покушајмо укуцати део речи "kal" и резултат као на слици испод више него јасно говори колико је ово моћна и ефикасна функција .


Изглед резултата претраге

Прве две ставке на врху листе дају нам могућност за претраживање интернета те ће се кликом на њих отворити програм за претраживање интернета (веб прегледач). Конкретно, прва ставка даје резултате претраге интернета путем светски познатог претраживача Google, док друга врши претрагу на сајту Википедије - најпознатије слободне интернет енциклопедије.
Резултати претраге који се налазе испод ове четири ставке, а који почињу речима "Угради пакет ... " дају могућност инсталације додатних софтверских пакета који су пронађени на списку расположивих, а који још нису инсталирани на систему.
Кликом на било који од њих отвара се прозор из кога би корисник могао, избором опције "инсталирај", да покрене инсталацију одабраног софтверског пакета.
Наравно, пре почетка инсталације систем ће захтевати администраторска овлашћења која се стичу уношењем лозинке. То је иста она лозинка коју смо одабрали приликом инсталације система, а за коју смо рекли да је јако важна и да је треба запамтити.

Препорука је за почетак да не покушавате да идете даље од овога, тј. да код овог прозора изаберете опцију "одустани" након чега ће прозор бити затворен и добићете празну радну површину.

Могућност инсталације софтверских пакета

Ово је последња функција која се добија левим кликом на дугме Мени аплета. 

Овај аплет је могуће и подешавати по свом укусу, навикама и потребама, о чему ће бити речи у наредним текстовима.

Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете