понедељак, 10. август 2015.

Додавање аплета на панел - најчешће коришћени аплети

Препорука са краја претходног текста, Заједничке радње са аплетима, да добро анализирате тај текст како бисте овладали радњама са аплетима које су у њему објашњене, доћи ће до пуног изражаја у овом и наредним текстовима у којима ће бити објашњен поступак додавања аплета на панел. 

Само да кратко поновимо, те радње су уклањање аплета са панела, премештање аплета са једне позицији на панелу на другу и закључавање аплета на тренутној позицији на панелу како би се спречило његово нехотично премештање од стране корисника.

Такође, пре почетка читања овог текста не би било лоше да детаљније обратите пажњу на текст Аплети, који објашњава сам појам аплета, наводи неке битне чињенице у вези са додавањем аплета на један или више панела и приказује листу свих доступних аплета.

Овај текст ће приказати поступак додавања неких уобичајених аплета на панел на радној површини, а који кориснику могу бити од велике помоћи. Неке од ових аплета сте вероватно већ виђали и користили их, али у другом облику, док ће неки за већину корисника бити потпуна новост.

Поступак додавања аплета на панел почињемо отварањем помоћног менија на панелу на дну радне површине. Већ смо научили да се помоћни мени отвара једним кликом десним дугметом миша, а да се све опције из помоћног менија бирају једним кликом левим дугметом миша. Аплет који додамо овим поступком појавиће се на панелу на месту на коме смо отворили помоћни мени. Опција за додавање аплета на панел налази се на врху помоћног менија и зове се Додај на панел (слика доле лево). Избором ове опције на радној површини отвара се истоимени прозор, Додај на панел (слика доле десно). Преглед расположивих аплета у овом прозору вршимо кретањем горе или доле у прозору што постижемо помоћу клизача са десне стране прозора или једноставно точкићем миша.

Прозор Додај на панел
Отварање помоћног менија


Када у прозору Додај на панел пронађемо аплет који желимо да додамо на панел (слика испод) то чинимо тако што га једноставно селектујемо једним кликом левим дугметом миша на њега (број 1), а потом кликнемо на дугме наредбу Додај (број 2), или једноставно двокликом (два узастопна клика) левим дугметом миша на одговарајући аплет.

Најчешће коришћени аплети, а које и сам користим, су: Белешке, Измењивач радних простора, Праћење стања батерије и Приморај затварање, те ћемо њих и користити за потребе овог текста. 

Након додавања свих жељених аплета на панел прозор Додај на панел затварамо на уобичајени начин, кликом на "х" у горњем десном углу прозора или кликом на дугме Затвори у доњем десном углу прозора (број 3). 

Када смо одабрали све аплете, додали их на панел и затворили прозор Додај на панел примећујемо да су сви аплети на панелу поредани један поред другог на месту на коме смо отворили помоћни мени панела (број 4).

Додавање на панел


Наредни кораци које треба да спроведемо, а за које нам је потребно знање из претходног текста Заједничке радње са аплетима, односе се на премештање аплета које смо додали на њихова одговарајућа места. Подразумева се да сваки корисник може према својим потребама и навикама да премести додате аплете на место на панелу које му највише одговара, а овде ће бити приказан само један од начина како је то могуће извести.

Прво премештамо аплет Белешке на леву страну панела, између аплета Прикажи радну површ и Списак прозора. Да бисмо ово могли да урадимо потребно је да прво откључамо аплет Списак прозора (слика доле лево) како би његовим померањем аплет Белешке могао да стане на његово место. Дакле, прво идемо десним кликом на аплет Списак прозора и исти откључавамо једним левим кликом на наредбу Закључај на панел. Овај аплет није за сада потребно померати јер ће се он сам аутоматски померити и уступити своје место другом аплету који према њему померимо. Следећи корак је десни клик на аплет Белешке и из помоћног менија бирамо наредбу Премести (слика доле десно). Курсор мења свој облик и од стрелице постаје затворена шака десне руке (ова промера курсора се на снимку екрана не види) те сада можемо да преместимо аплет Белешке.

Премештање аплета
Откључавање аплета


Аплет померамо скроз у лево према аплету Прикажи радну површ и примећујемо да се аплет Списак прозора помера у десно како би своје место уступио новом аплету (слика испод). На крају, препоручљиво је закључати позиције оба аплета, Белешке и Списак прозора.

Премештен аплет Белешке

Следећи на реду за премештање на одговарајуће место на панелу је аплет Измењивач радних простора. Међутим, пре него што га преместимо на одговарајућу позицију променићемо једну ситницу у подешавањима овог аплета. Наиме, овај аплет је врло користан јер кориснику омогућава стварање виртуелних радних површина тј. ствара се утисак да корисник има прикључено два или више монитора на један рачунар те тако може боље да организује прозоре отворених програма. И ако је ова функционалност врло згодна тешко да ће коме у кућној употреби бити потребно више од две радне површи, па стога препоручујем да се број виртуелних радних површи уместо четири смањи на две чим се постиже уштеда простора на панелу. Ову измену је врло лако направити. Кликните једном десним тастером миша на овај аплет како би се отворио помоћни мени (слика доле лево), а у њему изаберите опцију Поставке (број 1). Затим код бројчане падајуће  листе Број радних простора (број 2), кликом на стрелицу на доле, уместо броја четири вредност промените на број два, и на крају затворите прозор на уобичајен начин (број 3). Примећујете да је аплет сада дупло краћи него што је био, јер се на њему налазе само две виртуелне површи. Остало је још само да га већ наученим поступком померимо скроз десно до аплета Обавештајна зона, те да га закључамо на тој позицији (слика доле десно).
 
Премештен аплет
Смањење броја радних повр.


Истим поступком померићемо десно, до аплета Измењивач радних простора, и преостала два аплета Приморај затварање и Праћење стања батерије. Наравно, и њих је корисно закључати на панел на већ описани начин (слика испод). 

Премештени сви аплети и закључани на панелу

На исти начин се на панел додају и сви преостали аплети, а ови су изабрани да буду први представљени обзиром да ће почетници највероватније прво њих користити. С тим у вези тема следећег текста биће управо начин коришћења аплета који су представљени у овом тексту.Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете