Инсталација


У в о дИнсталација оперативног система на рачунар је поступак при ком се оперативни систем са компакт диска (ДВД диска) или флеш меморије снима на сам рачунар тј. његов хард диск.

Иако линукс оперативни системи имају могућност да их корисник покрене као "живи систем" са компакт диска (ДВД диска) или флеш меморије, о чему је већ било речи када смо говорили о предностима линукса, овај режим покретања је, из почетничког угла, чисто информативног карактера и не пружа све могућности и перформансе оперативног система као када је оперативни систем инсталиран на рачунар. Некада, у почетној фази развоја рачунара и савремених оперативних система, поступак инсталације оперативног система је био резервисан искључиво за компјутерске стручњаке. Данас је тај поступак крајње поједностављен како би био доступан обичном кориснику, а нарочито је поједностављена инсталација линукса. 

Сваки оперативни систем, па и Линукс Минт, условно речено можемо инсталирати на два начина:

 • да Линукс Минт буде једини систем на рачунару (инсталација на празан хард диск или инсталација којом уклањамо постојећи оперативни систем на рачунару) или 
 • да се на рачунару задржи постојећи оперативни систем и да Линукс Минт инсталирамо поред њега - тзв. dual boot (дуал бут) о чему ће бити речи на посебној страни блога. 

На овој страници биће детаљно објашњен основни поступак инсталације оперативног системa тј. инсталација оперативног система на празан хард диск рачунара и инсталација при којој се са рачунара уклања постојећи оперативни систем, тако да у оба случајa Линукс Минт буде једини оперативни систем на Вашем рачунару.

Пре него што почнемо са објашњењем поступка инсталације потребно је да направимо инсталациони медијум са кога ћемо инсталирати оперативни систем. Инсталациони медијум може да буде ДВД диск или УСБ флеш меморија. Обзиром да је у званичном упутству за Линукс Минт које је доступно и на српском језику препоручено прављење инсталационог ДВД диска, као и програм за Windows оперативне системе помоћу кога се исти поступак може спровести те интернет адреса матичне стране тог програма на коме се налазе и видео упутства за коришћење истог, овде ће бити описан поступак прављења инсталационог медијума на УСБ флеш меморији.


Прављење инсталационог медијума


Поступак прављења инсталационог медијума, било да је реч о ДВД диску или УСБ флеш меморији, на Windows оперативним системима захтева преузимање и инсталацију додатног програма помоћу кога ћемо спровести тај поступак.

Као што је већ речено, инсталациони медијум ћемо правити на УСБ флеш меморији те нам је за тај поступак потребна УСБ флеш меморија капацитета од најмање 2 ГБ и програм за ту намену који се зове Universal USB Installer који можете преузети са интернет адресе www.pendrivelinux.com.


Прво је потребно отворити интернет претраживач (или га довести у први план на радној површини ако је већ отворен) затим у адресно поље истог укуцати интернет адресу www.pendrivelinux.com и на крају кликнути на линк (везу) према страници за преузимање програма Universal USB Installer обзиром да се са ове странице могу преузети и други програми.

Почетна страница
Почетна страница
 Win-XP  лево   Win-7 десно


Након овога у интернет претраживачу нам се отвара страница за преузимање програма Universal USB Installer са кратким описом програма и неколико слика истог. Точкићем миша (скроловањем) спуштамо се доле до линка за преузимање програма и левим тастером миша једном кликнемо на исти.
 
Страница за преузимање
Страница за преузимање
Win-XP  лево   Win-7 десно


Отвара се нови прозор са питањем да ли желимо да покренемо или снимимо овај програм или одустанемо од радње док ће Windows 7 вероватно упозорити на могући ризик у вези са овим програмом али то је уобичајено обавештење и можете га слободно игнорисати као и код поступка преузимања. Кликнемо на дугме "save" - сачувај.

Снимање програма
Снимање програма
Win-XP  лево   Win-7 десно


Систем нас пита за локацију на којој желимо да снимимо програм који преузимамо те можемо слободно одабрати подразумевану локацију (радну површину - desktop) и кликнути на дугме "save" - сачувај.

Одабир локације
Одабир локације
Win-XP  лево   Win-7 десно


Када је процес преузимања програма завршен, а пре његовог покретања, извадите из Вашег рачунара све УСБ флеш меморије које сте евентуално пре прикључили, и све друге спољне уређаје који су преко УСБ-а прикључени на рачунар, а на које је могуће записивати податке (спољни дискови, камера, фотоапарат, телефон) и ставите само ону коју желите да употребите за креирање инсталационог медијума. Овај корак није обавезан, али је врло практичан посебно почетницима, јер у случају погрешног избора локације на којој желите да направите инсталациони медијум могуће је да подаци на истој, уколико их има, буду заувек изгубљени - нпр. грешком изаберете меморијску картицу фотоапарата уместо флеш меморије и све слике са исте би могле бити изгубљене.
 
Након извршеног преузимања програма и снимања истог на радну површину потребно је да минимизирањем прозора отворених програма ослободимо радну површину и у први план доведемо фолдер "Downloads" - преузимања (1 и 2).
На систему Windows XP то се ради кликом на картице отворених програма на taskbaru - линији задатака (1 и 2).
На систему Windows 7 то је могуће урадити кликом на посебно дугме које се налази на десној ивици taskbara - линије задатака и на предефинисане иконице које се налазе лево на тој истој линији задатака (1 и 2).
Потом двокликом левим дугметом миша на новоформирану иконицу на радној површини покрећемо програм и потврђујемо да се слажемо са његовом лиценцом - "I Agree" (3 и 4).
 
Покретање програма
Покретање програма
Win-XP  лево   Win-7 десно


По покретању програма кликом на падајућу листу вршимо избор оперативног система за кога желимо да направимо инсталациони медијум, наравно потребно је изаабрати Линукс Минт.
 
Избор оперативног система
Избор оперативног система
Win-XP  лево   Win-7 десно


Сада нам програм тражи локацију на којој се налази исо слика од које ће бити направљен инсталациони медијум, уз исписивање поруке да пронађемо исо слику Линукс Минта. Кликнемо једном левим тастером миша на дугме Browse (разгледај, пронађи).

Одабир локације
Одабир локације
Win-XP  лево   Win-7 десно


Отвара се већ добро познати прозор за избор локације, кликом на иконицу "My documents" и "Downloads" долазимо до наше исо слике, кликнемо једном на њу, а потом на дугме "Open" - отвори.

Избор исо слике
Избор исо сликеWin-XP  лево   Win-7 десно


У падајућој листи програм ће нам сам понудити УСБ флеш меморију на којој да направи инсталациони медијум, довољно је да кликнемо на дугме "Create" - креирај и поступак почиње.
На оперативном систему Windows 7 поред падајуће листе за избор УСБ флеш меморије постоји и опција да исту форматирамо уз упозорење да ће сви подаци на истој тим поступком бити обрисани. Ову опцију можете, али и не морате да употребите јер поступак форматирања можете урадити из самог оперативног система.

Ово је јако важан корак јер одабиром погрешне флеш меморије или другог уређаја (уколико их имате више прикључених) трајно ћете изгубити податке на истима, стога препорука је да извадите све флеш меморије и друге спољне уређаје који су на рачунар прикључени преко УСБ прикључка  и оставите само ону флеш меморију коју желите да користите у овом поступку.

Покретање поступка
Покретање поступка
Win-XP  лево   Win-7 десно


Програм надаље обавештава који ће све поступци бити спроведени након коначног одобрења од стране корисника, довољно је само кликнути на дугме "Yes" - да.

Коначна потврда
Коначна потврда
Win-XP  лево   Win-7 десно


У следећим сликама програм показује напредак процеса

Пра фаза процеса
Пра фаза процеса
Win-XP  лево   Win-7 десно


Друга фаза процеса
Друга фаза процеса
Win-XP  лево   Win-7 десно


И на крају, обавештење да је поступак завршен и преостаје само да кликом на дугме "Close" (затвори) - затворимо прозор програма.

Успешно завршен процес
Успешно завршен процес
Win-XP  лево   Win-7 десно


Коначно, сада су све припремне радње око преузимања Линукс Минта завршене. Остаје нам још само да подесимо наш рачунар да оперативни систем учитава са инсталационог медија који смо направили - тј. да подесимо Bios и можемо прећи на сам поступак инсталације оперативног система.


Инсталација Линукс Минта на празан хард диск

 

Након успешног подешавања Bios-a рачунар ће почети да учитава оперативни систем са УСБ флеш меморије коју сте, према већ описаном поступку,  припремили да буде инсталациони медијум.

Прва слика која се појављује на почетку учитавања оперативног система Линукс Минт је (слика доле лево) на којој се налази лого Линукс Минта и назив оперативног система, а испод је текст који нам саопштава да ће систем почети да се учитава по истеку одбројавања времена од 10 секунди. Након завршетка одбројавања појављује се само лого Линукс Минта (слика доле десно) и систем почиње да се учитава. Уколико сте све претходне кораке исправно урадили систем би требао да се учита за од прилике минут до највише два у зависности од брзине Вашег рачунара.

Почетна слика - одбројавање
Лого Линукс МинтаНакон учитавања оперативног система на монитору се појављује подразумевани изглед радне површине (слика доле лево) коју ћемо касније детаљније објаснити.

Корисно је знати да се овакав вид коришћења оперативног система са инсталационог медијума (било да је реч о УСБ флеш меморији или ЦД/ДВД диску), а без његовог инсталирања на рачунар назива "живи систем" о чему је било речи на страници "О линуксу" у делу у коме се наводе предности линукс оперативних система.

За сада, довољно је да уочите да се у левом горњем углу екрана налази иконица "Computer" (компјутер), испод ње "mint`s Home" (Минтова кућа или домаћа) и испод ње иконица "Install Linux Mint" (Инсталирај Линукс Минт).

Двокликом левим тастером миша на иконицу "Install Linux Mint" (Инсталирај Линукс Минт) почиње процес инсталације оперативног система и отвара се почетни прозор програма за инсталацију који се уобичајено зове и инсталер (слика доле десно). У овом првом кораку инсталације од корисника се тражи да одабере језик на коме ће поступак инсталације бити спроведен и који ће бити подразумевани језик оперативног система након његове инсталације. Довољно је да показивачем миша "ухватимо" клизач (један клик левим тастером миша и држимо притиснут тастер миша) и повучемо га на доле док на листи језика не пронађемо српски језик.

Почетак - избор језика
Радна површинаКада пронађемо српски језик кликнемо на њега једном левим тастером миша (слика доле лево) и у инсталеру се одмах догађа промена језика инсталације. Насловна трака прозора инсталера, порука инсталера и дугмад у дну прозора инсталера су исписани српским језиком ћириличним писмом. Као што претпостављате довољно је кликнути на дугме "настави".

Наравно, није све овако савршено тачно преведено јер илузорно је очекивати да комплетни преводи за све језике из пописа буду смештени у инсталациону датотеку оперативног система, та датотека би у том случају морала да буде изузетно велика. Несавршеност превода долази до изражаја већ у следећем кораку инсталације (слика доле десно), али на сву срећу није од круцијалног значаја. Следећи прозор инсталера је у ствари обавештење кориснику шта је све потребно да би инсталација била успешно спроведена. Као што се да уочити системски захтеви нису велики, довољно је да на хард диску рачунара имате слободних 8,5 ГБ простора и да је рачунар повезан на интернет. Међутим, уколико рачунар и није повезан на интернет то неће бити проблем приликом инсталације, инсталер неће приликом инсталације преузимати најновије верзије програма и неће комплетирати превод за изабрани језик, али то се може увек урадити накнадно, те је и у овом кораку инсталације довољно кликнути на дугме "настави".

Изабран српски језик
ОбавештењеСледећи прозор инсталера (слика доле лево) је такође обавештење које нам говори да на рачунару тренутно нема инсталираних оперативних система и питање шта бисмо даље желели да урадимо (за напредне кориснике избор типа инсталације), али истовремено и упозорење да ће избором подразумеване опције цео диск бити обрисан и са њега трајно уклоњене евентуалне датотеке које се на њему налазе.

Уколико сте купили нови рачунар подразумева се да је његов хард диск празан те ово обавештење у том случају не треба да Вас брине. Међутим, уколико рачунар није нов и претходно је коришћен на његовом хард диску би могле да се нађу неке кориснику важне датотеке - нпр. слике, музика, документи и слично, па би пре наставка поступка инсталације требало обезбедити њихово складиштење на безбедно место.

Кликом на дугме "инсталирај сада" бирамо подразумевану опцију за инсталацију Линукс Минта.

Инсталер нас поново упозорава (слика доле десно) да је ово последња прилика да се предомислимо и проверимо да ли на хард диску има нама важних података или не. Избором опције "настави " цео хард диск рачунара ће бити обрисан и почиње инсталација оперативног система Линукс Минт.

Дакле, уколико смо сигурни у свој избор бирамо опцију "настави".


Упозорење - избор
Последње упозорењеПоступак инсталације је почео и сада се од корисника тражи да изабере временску зону у којој се налази (слика доле лево). Обзиром да је у избору језика инсталације изабран српски језик инсталер подразумевано нуди временску зону у којој се налази град Београд те је и овде довољно кликнути на дугме "настави". Наравно, уколико се налазите у другој временској зони препорука је (због поједностављења процеса инсталације) да то подесите накнадно - по завршетку инсталације.

Такође, инсталер је по избору језика инсталације подразумевано подесио и распоред тастатуре на српски језик - латинично писмо (слика доле десно) те нас пита да ли желимо да задржимо тај распоред и обавештава да избором опције "да" неће бити даљих питања о распореду тастатуре у току поступка инсталације.

Овде је скоро обавезно изабрати опцију "да" јер бисмо избором нпр. ћириличног писма дошли у ситуацију да у следећем кораку инсталације важне податке о кориснику као што су корисничко име и лозинку куцамо ћириличним писмом што би после сигурно довело до проблема у раду система које почетник не би био у стању сам да реши. 

Дакле, овде је обавезно кликнути на подразумевани избор тј. дугме "да".


Избор временске зоне
Избор тастатуреСледи изузетно важан корак инсталације који је уједно и последњи корак инсталације (слика доле) и овде се од корисника тражи да свом новом оперативном систему саопшти податке на основу којих ће се након инсталације одвијати интерактивна комуникација између корисника и оперативног система.

Поље "Ваше име" је резервисано за име корисника и ту можете уписати своје име и презиме без неких посебних ограничења.

Друго поље "Назив вашег рачунара" је податак под којим именом ће Ваш рачунар бити видљив на мрежи. Систем ће понудити аутоматизовано име које ће се састојати од дела имена које је унето у претходном пољу са додатком. Додатак можете обрисати, тако да остане само Ваше име, или задржати тако како је понуђено. Уколико бришете додатак па додајете нпр. презиме бићете упозорени да између речи не сме бити унет размак. За почетак препорука је да обришете додатак и оставите само Ваше име како је понуђено.

Следеће поље "Одредите корисничко име" је изузетно важно и податак који овде унесте ће Вам сигурно требати у будућности. Можете такође унети Ваше име, али обавезно мора почињати малим словом о чему ће Вас инсталер и обавестити уколико поступите другачије. Препорука је да обавезно запишете корисничко име које сте овде унели.

Следећа два поља "Изаберите лозинку" и "Потврдите Вашу лозинку" су такође јако важна јер ће Вам ова лозинка скоро свакодневно требати. Лозинка може бити словно бројчани низ, а инсталер ће Вас обавестити уколико је она исувише кратка.

Подаци о кориснику
Два поља за унос лозинке су предвиђена због контроле евентуалне грешке у куцању, а подразумева се да у оба поља мора бити унета иста лозинка. Такође се препоручује да обавезно запишете лозинку коју сте унели.


Испод ових поља налазе се опције којима бирамо начин пријављивања на ситем, препоручујем за почетак да изаберете опцију "аутоматско пријављивање", а потом кликом на дугме "настави" завршите са избором опција и препустите инсталеру да заврши поступак  инсталације.


Поступак инсталације је пропраћен и сликама програма који су саставни део оперативног система, уз кратко објашњење истих, које се аутоматски смењују током поступка инсталације.Ток инсталације
Ток инсталације


Ток инсталације
Ток инсталације


Ток инсталације
Ток инсталације


Ток инсталације
Ток инсталацијеТок инсталације
Ток инсталације


Ток инсталације
Ток инсталацијеУспешно завршена инсталација
Цео поступак инсталације траје мање од десет минута и по завршетку истог корисник добија поруку да је инсталација завршена уз упозорење да може да настави са тестирањем система - тзв. "живи систем", али да у том случају све промене које начини или документа која направи неће бити сачуване.

Ова порука значи да сте успешно инсталирали Ваш Линукс Минт и можете слободно да изаберете подразумевану опцију "Поново покрени".


Као што се може уочити цео поступак инсталације оперативног система Линукс Минт је заиста једноставан и прилагођен обичном кориснику - почетнику, све се своди на избор већ понуђених опција, а једини корак где корисник треба да мало обрати пажњу је последњи корак инсталације тј. унос личних података о кориснику.


Инсталација Линукс Минта уз брисање постојећег оперативног система


Као што смо инсталирали Линукс Минт на празан хард диск да он буде једини оперативни систем на рачунару тако исто можемо и да га инсталирамо на хард диск рачунара на коме већ има инсталиран неки оперативни систем, уз уклањање тог система, уколико смо сигурни да желимо да то урадимо.

Важно је знати да ће овакав начин инсталације уклонити све датотеке постојећег оперативног система, сва подешавања и све документе који се на диску налазе тј. обрисаће цео диск.
Уколико имате важних докумената, слика, музике и слично на диску пре овог поступка потребно је исте ископирати на други медијум.

Код овог начина инсталације подешавање Biosa, учитавање "живот система", покретање поступка инсталације и избор језика инсталације су идентични, једини корак који се разликује је избор типа инсталације.

Избор типа инсталације
Овде опет долази до изражаја несавршеност превода, али као и у претходном случају није од суштинског значаја. Наиме, инсталер нас обавештава да је на рачунару пронашао већ инсталиран оперативни систем, у овом случају то је Windows 7, али поступак је исти уколико је било који други систем у питању.
Подразумевана опција је да се приликом инсталације Линукс Минта на рачунару задржи постојећи оперативни систем у ком случају ће бити сачувани и сви фајлови и документи које је корисник креирао (слике, музика ...), а приликом стартовања рачунара корисник ће моћи да бира који оперативни систем жели да покрене.

За потребе овог упутства изабраћемо другу опцију (уоквирену у квадрат) - "Erase disk and Install Linux Mint" тј. обриши диск и инсталирај Линукс Минт, а инсталер нас обавештава да ће избором ове опције сви документи са диска бити обрисани.

Уколико смо сигурни у свој избор, бирамо другу (уоквирену) опцију и кликнемо на дугме "настави".

Сви остали кораци инсталације су потпуно идентични.

Међутим, ако сте ипак одлучили да сачувате свој стари оперативни систем, препорука је да детаљна упутства о овом начину инсталације потражите на за то посебно предвиђеној страници овог блога.


4 коментара:

 1. Напреднији сам корисник windows и linux оперативних система, случајно сам набасао на Ваш блог Милане и могу Вам рећи да је су Вам постови одлично написани. Надам се да ће их више људи прочитати и применити знање које на тако једноставан и занимљив начин преносите. Иначе, Linux Mint je мој фаворит :) Све најбоље и пуно успеха у раду и животу.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Драго ми је да Вам се свиђа блог и хвала на лепим жељама.
   Поздрав.

   Избриши
 2. Здравствуйте!Примите мои поздравления с Наступающим Новым годом! Интересный блог. Много что интересного и познавательного. Большое Вам спасибо за Вашу работу! Удачи.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Здравствуй и тебя Алексея.
   Спасибо за комментарий и добрые пожелания. Я хочу, чтобы вы и ваша семья и друзья много здоровья, счастья и любви в наступающем 2016 году.
   Я рад, что вам нравится блог, продолжайте читать и делиться с друзьями, и я буду уверен, что в блог в будущем будет интересно и полезно.
   Удачи.

   Избриши

Хвала што коментаришете