Преузимање

  У в о д


Преузимање (download) је поступак при коме инсталациону датотеку из које ће се инсталирати оперативни систем преузимамо са званичне интернет странице и снимамо је на хард диск свог рачунара. Инсталациона датотека је такозвана исо слика, то је у ствари једна датотека у коју је  верно пресликан цео садржај једног цд-а или двд-а.

Пре него што почнемо са објашњењем поступка преузимања морамо да разграничимо неколико битних појмова како бисмо знали шта уопште желимо и требамо да преузмемо.


Дистрибуција или скраћено дистро


Већ је било речи о томе да појам линукс има двојако значење и да означава како језгро оперативног система тако и сам оперативни систем. Шта ово заправо значи? Језгро оперативног система (тзв. кернел) је битан део самог оперативног система, али није једини. Поред њега ту су графичко (радно или десктоп) окружење и пратећи програми. Обзиром да је број графичких окружења на линуксу велики као и број пратећих корисничких програма, а да све ово може слободно да се преузима, користи, мења и комбинује, вероватно погађате да постоји и велики број визија која је комбинација најбоља.

Дакле, дистрибуција или дистро је линукс оперативни систем добијен комбиновањем језгра оперативног система (кернела) са графичким окружењем и пратећим програмима.


Графичко (радно или десктоп) окружење


Графичко или радно окружење (енглески desktop) је у ствари све оно што видимо на монитору од тренутка укључивања рачунара, током његовог коришћења па све до искључивања. Чине га прозори програма, панели, иконице за покретање програма виџети и друго.

На линуксу постоји много графичких окружења, свако од њих има свој назив, специфичан изглед и корисничке програме. Поред овога, битна карактеристика графичких окружења је и њихова хардверска захтевност. Упроштено речено, нека графичка окружења захтевају новији рачунар  док ће друга успешно радити и на 10 година старом рачунару.

Набројаћемо само неке и њихове називе ћемо исписати у оригиналу како се пишу на енглеском језику:

   MATE и XFCE - два доста слична графичка окружења, једноставна за коришћење и могу се успешно користити на старијим рачунарима
   CINNAMON - модерно графичко окружење које је врло слично МАТЕ графичком окружењу, али је за његово коришћење потребан мало новији рачунар
    KDE  и GNOME - су два графичка окружења која се највише разликују од претходно набројаних и хардверски су најзахтевнија. То ипак не значи да корисник мора имати неки посебно дизајниран рачунар, оба ова окружења ће успешно радити на било ком новијем рачунару.

Наравно, ово нису сва графичка окружења на линуксу, али су међу корисницима најзаступљенија, за сада ћемо их само споменути, а после ће бити детаљније и објашњено свако од њих.


Сличности и разлике између дистрибуција


Постоји велики број дистрибуција, њих преко 300, а свака од њих има свој назив који су јој дали аутори. Постоје дистрибуције које развијају одређене компаније (неке од њих су бесплатне, а неке нису, али то није тема овог блога) и дистрибуције које развијају заједнице корисника или појединци. Све оне могу имати општу или неку специфичну намену. Такође, постоје и минималистичке дистрибуције које се испоручују без графичког окружења и пратећих програма, али оне свакако нису намењене почетницима.

Најпознатије и најстарије линукс дистрибуције су Дебиан (Debian), Слеквер (Slackware) и Ред Хет (Red Hat) , а њиховим мењањем од стране корисника и других аутора настале су скоро све друге линукс дистрибуције.

Један број дистрибуција има тзв. филозофију „право из кутије“ што би значило да је систем по инсталацији одмах спреман за рад и да корисник не мора ништа више да додаје и подешава. Ове дистрибуције су заиста намењене почетницима и код њих је готово све доступно на један клик.

Дистрибуције које не следе ову филозофију захтевају мање или више труда након инсталације, али у највећем броју случајева ради се о свега неколико кликова. Међутим, нећемо се на овом блогу бавити њима, јер циљ овог блога је да на што једноставнији начин приближи линукс оперативне системе што ширем броју корисника, већ ћемо се бавити најпопуларнијом линукс дистрибуцијом.

Најпопуларнија линукс дистрибуција је Линукс Минт (енглески: Linux Mint), која је поред осталих квалитета своју популарност стекла и на поменутој филозофији „право из кутије“ и која је пре свега намењена просечном кориснику, али то никако не значи да не може бити и више од тога.

На овом блогу детаљно ћемо објаснити преузимање, инсталацију и коришћење Линукс Минта на српском језику са свим пратећим програмима који подразумевано долазе са инсталацијом оперативног система.


Линукс Минт


Линукс Минт дистрибуција је настала децембра 2005. године, док је званична прва верзија у јавност изашла 26. августа 2006. године.

Почевши од своје прве верзије па до данашњег дана Линукс Минт је окренут крајњем обичном кориснику и плени својом једноставношћу и лакоћом коришћења.

Линукс Минт је званично доступан у  четири графичка окружења, и то: Cinnamon, Mate, Kde и Xfce, мада постоје и неке незваничне верзије са другим графичким окружењима, а тренутно актуелно издање носи назив "Linux Mint 17.1 Rebecca"

Да бисмо се боље упознали са Линукс Минтом можемо посетити и званичну интернет страницу на адреси http://www.linuxmint.com/. Ова страница је на енглеском језику, али зато ће се овај блог бавити управо коришћењем Линукс Минта на српском језику.

Па да почнемо …


Поступак преузимања


Да бисмо могли да спроведемо поступак преузимања подразумева се да на свом рачунару већ имамо инсталиран неки оперативни систем, јер као што знамо, без оперативног система рачунар не може да ради.

Уколико сте купили нови рачунар без оперативног система наредне кораке нећете моћи самостално да обавите па ћете морати замолити некога да исте уради уместо Вас на свом рачунару.

Међутим, претпоставићемо да на свом рачунару већ имате инсталиран оперативни систем који сте већ затекли на рачунару приликом куповине или је он накнадно инсталиран. Такође ћемо да претпоставимо да је тај оперативни систем Windows-XP или Windows-7 обзиром да се ова два оперативна система најчешће испоручују већ инсталирани уз купљене рачунаре те их корисници и наставе користити.

Да бисмо дошли до исо слике потребно је да посетимо већ поменуту званичну страницу Линукс Минта на адреси http://www.linuxmint.com/. Отварањем ове странице у интернет прегледачу на централном делу екрана појављује се једна већа слика испод  које се налази пет мањих сличица како је то приказано на слици испод:

Линукс Минт - Почетна интернет страница
Примећујете да се на мањим сличицама налазе исписани називи: "Cinnamon Edition", "Mate Edition", "Kde Edition", "Xfce Edition" и "Thanks", и да се прелажењем показивачем миша преко њих мења и садржај прозора изнад њих. Уколико сте пажљиво читали текст на овој страници јасно Вам је да су прва четири назива у ствари називи графичких окружења, што значи да се Линукс Минт 17 може преузети у наведена четири графичка окружења, док је пета сличица веза (линк) према страници на којој су наведена имена донатора. Временом натписи на овим мањим сличицама се мењају, па се тако и на последњој сличици може наћи натпис "User Guide" што је у ствари веза (линк) према страници на којој се налази корисничко упутство доступно на неколико језика у зависности од верзије за коју је намењено и графичког окружења.

Сада је потребно да одлучимо које радно окружење желимо да користимо у свом будућем оперативном систему. 

Препоручујем, за почетак, да то буде Mate радно окружење за које је већ речено да спада у групу једноставнијих и хардверски лакших радних окружења. 

Избор вршимо једним левим кликом на сличицу са називом одговарајућег радног окружења, како је то приказано на слици испод:

Избор верзије Линукс Минта


Након овог избора у нашем интернет прегледачу отвара се страница са које можемо да преузмемо исо слику оперативног система.

Страница за преузимање
Страница за преузимање


  
  Win-XP  лево   Win-7 десно


Исо слику можемо преузети на два начина: преузимањем са торента или директно са неког од сервера тзв. мирора. На сликама испод, у уоквиреном делу истих, приказани су линкови (везе) за преузимање исо слике са торента у 32-битној и 64-битној верзији, као и вредности MD5 сума за проверу исправности преузетих исо слика, о чему ће бити речи нешто касније.

МД5 сума и торент линк
МД5 сума и торент линк Win-XP  лево   Win-7 десно


Испод линкова за преузимање са торента налазе се и линкови према серверима (мирорима) са којих се може преузети исо слика, поредани по абецедном реду према држави у којој се сервер налази. Примећујете да је међу њима и сервер (мирор) који се налази у Србији и то на Универзитету у Крагујевцу.

Линк за сервер у Србији
Линк за сервер у СрбијиWin-XP  лево   Win-7 десно


Препоручује се преузимање са торента и то 32-битне верзије исо слике.

Да бисмо започели поступак преузимања са торента довољно је да кликнемо на речи "32 bit" што је у ствари линк (веза) према торенту. Кликом на ову везу нуди нам се неколико опција: Open (отвори),  Save (сними) и Cansel (одустани). Потребно је изабрати опцију Open (отвори) као што је приказано на сликама испод.

Опције за преузимање
Опције за преузимање Win-XP  лево   Win-7 десно


Избором ове опције аутоматски нам се отвара прозор програма за преузимање торент фајлова. Овде није потребно ништа мењати од понуђених опција, довољно је само кликнути на дугме "у реду" у доњем десном углу новоотвореног прозора

Прозор торент програма
Прозор торент програмаWin-XP  лево   Win-7 десно


Међутим, могуће је да на свом рачунару немате инсталиран програм за преузимање торент фајлова. У том случају систем ће Вас обавестити о томе.  

Видљиво је да је присутна мала разлика између оперативних система Windows-XP и Windows-7. Док Windows-XP упозорава да не може да отвори торент фајл и нуди нам опције да са листа инсталираних програма одаберемо програм са којим ћемо исти отворити или да на интернету пронађемо програм помоћу кога ћемо то да урадимо, Win-7 нуди опцију да снимимо на свој рачунар торент фајл без његовог отварања или да такође путем инернета програђемо програм помоћу кога ћемо да га отворимо.
 
Порука обавештења
Порука обавештења Win-XP  лево   Win-7 десно


Да бисте ово решили можете испратити упутство за инсталирање програма за преузимање торент фајлова.

Уколико је програм за преузимање торент фајлова уедно инсталиран на систему преузимање исо слике почиње и програм ће све сам урадити без додатне интервенције корисника, а у колони "стање" видите и напредовање процеса преузимања у процентима.

Овде је корисно напоменути да брзина преузимања, па самим тим и време потребно за преузимање, зависи од више фактора: брзине корисниковог рачунара, квалитета и брзине корисникове интернет конекције, али и параметара на које корисник не може да утиче, а којима можемо дати заједнички именитељ - интернет услови.

Процес преузимања
Процес преузимања Win-XP  лево   Win-7 десно


Када се преузимање заврши, програм ће Вас обавестити о томе и колона "стање" ће сада изгледати као на сликама испод. Да бисмо дошли до преузете исо слике довољно је да два пута кликнемо на назив исте, како то показује лева стрелица на сликама

Завршено преузимање
Завршено преузимање Win-XP  лево   Win-7 десно


Сачекаће Вас и упозорење да преузете датотеке могу оштетити Ваш рачунар, али то не треба да Вас брине, то је стандардна подразумевана порука коју програм за преузимање торент фајлова приказује без обзира шта сте преузели са интернета, било да је то музика, филм или исо слика оперативног система. Ову поруку слободно можете игнорисати и кликнути на дугме "настави".

Упозорење
Упозорење Win-XP  лево   Win-7 десно


Након двоклика на преузети торент фајл отвара се програм за манипулисање са датотекама (file manager) и приказује локацију на којој је снимљена  преузета исо слика, и овим је рад у програму за преузимање торент фајлова завршен.

У главном прозору програма за манипулисање са датотекама видимо и преузети исо фајл. Изглед овог програма се разликује у зависности од оперативног система, али је његова суштина иста.

Преузети исо фајл
Преузети исо фајл Win-XP  лево   Win-7 десно


Преузети исо фајл је потребно проверити да бисмо били сигурни да приликом пеузимања није дошло до неке грешке. Иако су грешке у пеузимању ретке када се преузимање врши путем торента, није на одмет извршити проверу.


Провера преузетог ИСО фајла


Провера преузетог исо фајла подразумева проверу да ли је преузети исо фајл идентичан са његовим изворником који се налази на званичној страници за преузимање.

Ову проверу могуће је извршити на неколико начина, а сваки од њих подразумева преузимање путем интернета додатног програма за ову намену обзиром да Windows оперативни системи изворно не садрже никакве алате помоћу којих би се овај поступак могао спровести. Програм који препоручујем за проверу исправности исо слике је winmd5 који је једноставан за употребу а коректно ради посао за који је намењен.

Поступак преузимања програма winmd5 са званичне интернет странице и провера исправности преузетог исо фајла приказан је на сликама испод.

Уношењем интернет адресе у адресно поље интернет претраживача (1) долазимо на званичну страницу овог програма и кликом на везу за преузимање (2) интернет претраживач нам нуди опције отвори (open), сними (save) и одустани (cansel), бирамо опцију сними (3) и отвара нам се нови прозор којим нас програм пита где желимо да снимимо датотеку коју  преузимамо.

Преузимање програма
Преузимање програма Win-XP  лево   Win-7 десно


Понуђена локација је радна површина (desktop), прихватамо ту опцију кликом на дугме сними (save), програм преузима одабрану датотеку, снима је на понуђену локацију и затвара прозор којим нас је питао за избор локације.

Избор локације за снимање
Избор локације за снимање Win-XP  лево   Win-7 десно


Сада се у ствари налазимо на званичној интернет страници програма који смо преузели, те је потребно програм покренути и помоћу њега извршити проверу претходно преузете исо слике. Да бисмо ово урадили морамо отворити локацију на коју смо програм снимили. Кликом на иконицу интернет претраживача на палети задатака (taskbar) спуштамо претраживач и приказује нам се радна површина.

Завршено снимање
Завршено снимањеWin-XP  лево   Win-7 десно


На радној површини уочавамо претходно покренути програм за манипулисање са датотекама, али и новопреузети програм у горњем левом углу радне површине. Обзиром да је програм преузет у облику архиве (што нам сугерише изглед иконице програма) исту је потребно распаковати. То постижемо тако што десним кликом миша кликнемо једном на иконицу и отварамо контекстни мени у коме имамо опцију Extract All (распакуј све) те кликнемо на исту.

Радна површина
Радна површинаWin-XP  лево   Win-7 десноКораци који следе незнатно се разликују у зависноти од оперативног система који корисник користи, али је суштина иста.

Помоћник за архиве


Windows XP нас обавештава да ће нам помоћник за архиве помоћи у снимању (распакивању) фајлова који се налазе унутар архиве, довољно је кликнути на next (даље)


Одабир локације


Долазимо до следећег корака у коме нас пита за локацију на коју да распакује и сними фајлове из архиве. Подразумевана локација је она на којој се налази архива која се распакује - у овом случају то је радна површина.
Завршено распакивање
Процес је готов за пар секунди, а на радној површини испод преузете архиве програма уочавамо нови фолдер који је настао распакивањем архиве.
Понуђена опција у квадратићу је да помоћник за архиве сам отвори новостворени фолдер те је довољно кликнути на finish (готово).
Windows 7 за разлику од Windowsa XP има нешто мање корака у овом поступку, али као што је већ речено, суштина је иста.
 
Одабир локације
Након избора опције Extract All (распакуј све) Windows 7 одмах пита за локацију на коју да распакује и сними фајлове из архиве, дакле први корак је изостављен док су други и трећи спојени у један.
Понуђена опција у квадратићу је да помоћник за архиве сам отвори новостворени фолдер те је довољно кликнути на extract (распакуј).


Надаље, поступак у оба оперативна система је идентичан. 

По завршетку процеса, отвара нам се фолдер са распакованим садржајем архиве и у њему уочавамо иконицу програма који нам је потребан за проверу коју желимо да извршимо. Двокликом левим тастером миша на исту покрећемо програм.

Распакована архива
Распакована архива Win-XP  лево   Win-7 десно


Покренути програм се налази у првом плану на радној површини, једноставног је изгледа и има само оне опције које су му потребне за обављање посла за који је намењен.

Програм Winmd5
Програм Winmd5 Win-XP  лево   Win-7 десно


Кликом на палети задатака (taskbar) на иконицу фолдера (1) из ког смо покренули програм ако користимо оперативни систем Windows XP (слика доле лево) или на насловну траку фолдера (1) у који смо преузели исо слику оперативног система ако користимо оперативни систем Windows 7 (слика доле десно) доводимо на радној површини у први план фолдер у коме се налази исо слика оперативног система и програм Winmd5 са којим треба да испитамо исправност исте.

Сада је довољно левим тастером миша ухватити (клик левим тастером и држати тастер) исо слику и превући је (2) било где у прозор програма Winmd5. Програм ће аутоматски почети да рачуна тзв. мд5 суму, а зелена трака (3) нам показује напредак процеса.

Поступак провере
Поступак провере Win-XP  лево    Win-7 десноКада је процес израчунавања мд5 суме готов (слике испод) у предвиђеном пољу програм ће приказати израчунату мд5 суму (1).

Сада је још само остало да добијену мд5 суму упоредимо са мд5 сумом изворног исо фајла да бисмо видели да ли је фајл који смо преузели идентичан оригиналу.

Кликом на иконицу интернет прегледача на палети задатака (task manager) поново улазимо у интернет прегледач, одлазимо на званичну страницу за преузимање са које смо преузели исо слику  и долазимо до линкова за преузимање исо слика и њихових мд5 сума (погледати почетак ове странице, поднаслов "Поступак преузимања"). Словно бројчани низ који се налази поред линка за преузимање представља мд5 суму и њу прекопирамо у предвиђено поље у прозору програма (3) те потом кликом на дугме (4) Verify (провери) покрећемо поступак провере.

Упоређивање мд5 сума
Упоређивање мд5 сумаWin-XP  лево   Win-7 десно
Уколико смо све исправно урадили и ако није било проблема у процесу преузимања, те је исо слика исправно преузета и верна свом оригиналу добићемо извештај као на сликама испод.
 
Резултат упоређивања
Резултат упоређивањаWin-XP  лево   Win-7 десно


Програм исписује оригиналну вредност мд5 суме као и вредност мд5 суме коју има наша исо слика коју смо преузели са интернета и обавештава нас да су ове две суме идентичне - енгл. matched.

Овим је поступак провере исправности исо слике завршен па самим тим и све радње везане за преузимање исте са званичне интернет странице.


Следећи корак је поступак инсталације. Инсталација оперативног система Линукс Минт може се извршити на два начина и то да Линукс Минт буде једини оперативни систем на рачунару или поред већ постојећег оперативног система - тј. могуће је задржати оперативни систем који већ имамо на свом рачунару и поред њега инсталирати Линукс Минт тзв. dual boot.
1 коментар:

  1. Анониман28. мај 2015. 09:27

    Odličan blog za početnike (koji su prvi put) u Linuks svetu.

    U potpisu preko anonimnog (mrzi komentatora se registruje):
    sojlevlad - Vlad(ov) blog

    ОдговориИзбриши

Хвала што коментаришете