Програми


На овој страници је приказано како су сви програми, који се подразумевано инсталирају са оперативним системом, груписани по категоријама, те је име програма истовремено и веза (линк) према тексту на почетној страници у коме је тај програм на крајње сликовит и прегледан начин детаљно објашњен.

Важно је знати да разврставање програма по категоријама није ништа друго већ само груписање иконица за покретање програма у одговарајућу категорију сходно намени програма, а све ради лакшег проналажења програма који је кориснику потребан (нпр. иконице за покретање свих програми за пуштање музике и филмова налазе се у категорији "Звук и покретне слике").  Такође, иконица програма не мора да буде смештена баш у ову категорију да би програм радио, можемо је преместити у другу категорију или на неко друго место о чему ће касније бити више речи.

Категорије у које су програми разврстани су:
  • Све
  • Алатке
  • Графика
  • Звук и покретне слике
  • Интернет
  • Канцеларија
  • Системске алатке
  • Администрација  
  • Поставке


СВЕ  - је категорија у којој су сврстани сви програми који су инсталирани на рачунару. Обзиром да су сви програми такође разврстани и по категоријама у зависности од своје намене овде их нећемо посебно набрајати већ ће они бити набројани у склопу категорије у коју су смештени. 


АЛАТКЕ - у ову категорију смештене су иконице за покретање неких основних алата који подразумевано долазе са инсталацијом оперативног система и који ће будућем кориснику да олакшају рад и омогуће обављање свакодневних послова, али такође и алата који се не користе у свакодневној употреби али су итекако потребни и корисни. 

Програми сврстани у ову категорију су: Вилењакова бележница, Дискови, Калкулатор, Помоћ, Снимак екрана, Томичине белешке, Тражи датотеке, Уписивање слика на УСБ, Управљач архивом, Форматирање за УСБ штапић.  


ГРАФИКА - у овој категорији налазе се иконице програма који служе за преглед и обраду фотографија, али такође и за самостално цртање и скенирање. 

Програми сврстани у ову категорију су: Image Viewer, LibreOffice Draw, Гимп програм за обраду слика, Гномов сличко и Обично скенирање.  


ЗВУК И ПОКРЕТНЕ СЛИКЕ - поред програма за пуштање музике и видео материјала овде се налази и врло користан програм за резање ЦД и ДВД дискова.

Програми сврстани у ову категорију су: VLC media player, Бразеро, Видео снимци, Звук и Злослутница.  


ИНТЕРНЕТ - сам назив ове категорије јасно говори да се ради о програмима везаним за интернет - за прегледање веб сајтова, слање и примање електронске поште, преузимање фајлова са интернета и др.

Програми сврстани у ову категорију су: Firefox Web Browser, HexChat, Thunderbird Mail, Transmission и Пиџин интернет писмоноша.  


КАНЦЕЛАРИЈА - иако назив ове категорије сугерише да се ови програми користе искључиво у пословне сврхе, врло је вероватно да ће свако од нас имати потребу да на свом рачунару откуца неки текст, направи табелу, направи или прегледа неку презентацију и слично.

Програми сврстани у ову категорију су: LibreOffice, LibreOffice Calc, LibreOffice Draw, LibreOffice Impress, LibreOffice Math, LibreOffice Writer, Прегледач докумената и Речник.  


СИСТЕМСКЕ АЛАТКЕ - у овој категорији смештени су програми за праћење рада система, али и прегледање и проналажење докумената на рачунару. Поједини од ових програма се користе свакодневно.

Програми сврстани у ову категорију су: GDebi Package Installer, Анализер искоришћености диска, Дијаграм потрошње електричне енергије, Наутилус, Нова Пријава, Праћење система, Прегледач системског дневника и Терминал.  


АДМИНИСТРАЦИЈА - категорија програма који су задужени за одржавање оперативног система. Програми из ове категорије су изузетно важни  и од њихове правилне употребе може да зависи рад и стабилност оперативног система.

Програми сврстани у ову категорију су: Printers, Алатка за прављење резерве, Блокирање домена, Време и датум, Дељени директоријуми, Извори програма, Корисници и групе, Менаџер исправки, Менаџер отпремања, Менаџер програма, Менаџер управљача, Мрежа, Прозор за пријаву, Синаптик - управник пакета и услужни програми.  


ПОСТАВКЕ - категорија у коју су углавном смештени програми чија је основна намена да корисник прилагоди рачунар и оперативни систем себи и својих потребама.

Програми сврстани у ову категорију су: CompizConfig Settings Manager, Input Method, Languages, Pop-Up Notifications, Везе са мрежом, Главни мени, Дељење радне површи, Дискови, Екран добродошлице, Екрани, Звук, Изглед, Миш, Мрежни посредник, О мени, Омиљени програми, Подешавање радне површи, Пречице на тастатури, Програми по учитавању, Прозори, Тастатура, Технологије за испомоћ, Управник потрошњом енергије, Управљање датотекама и Чувар екрана.

Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете