О блогу


Поштовани посетиоци и читаоци блога,

Иницијална идеја за настанак блога који је пред Вама проистекла је из жеље и потребе да се на једном месту саберу сва знања и искуства о основама коришћења линукс оперативних система на српском језику.

Циљна група читалаца овог блога су корисници који нису вични коришћењу рачунара, слабо или никако се не служе енглеским језиком и који се први пут сусрећу са линукс оперативним системима.

Информатички образовани корисници (програмери и др.) ће на овом блогу тешко пронаћи нешто што већ не знају о рачунарима и линуксу, али би својим коментарима и сугестијама могли да допринесу његовом развоју и популаризацији линукса.

Богатство интернета између осталог чини и велики број текстова, упутстава и видео снимака који за своју тематику имају коришћење линукс оперативних система, али јако мало њих је на српском језику и скоро ни један не говори о коришћењу линукс оперативних система нa српском језику. 

Сходно томе, овај блог би требао да буде полазна тачка за све почетнике, и мање искусне кориснике, који желе да овладају коришћењем рачунара и линукс оперативних система на српском језику.

У не тако далекој будућности, због свих својих предности, линукс оперативни системи постајаће све заступљенији на личним и пословним рачунарима, а нарочито у јавном сектору - државним институцијама, школству, здравству, али и у привреди, предузетништву, трговини и слично.
Садржина и организација блога


Сам блог је организован као једна целина сачињена из више делова распоређених на осам страна и то: почетна, о блогу, о линуксу, преузимање, инсталација, dual boot, програми и остало.

На почетној страни налазе се уводни текстови о опису радне површине оперативног система (енгл. desktop) и о ажурирању оперативног система као и детаљни описи свих програма који се подразумевано  инсталирају са оперативним системом без додатне интервенције корисника.

На страници „О блогу“ (на којој се тренутно налазите) објашњена је идеја и мотив за настанак самог блога и укратко је представљен садржај блога.

Страница „О линуксу“ је осмишљена као кратак увод у линукс оперативне системе са освртом на предности, али и недостатке линукс оперативних система. 


Страници "Преузимање" је посвећена посебна пажња, јер је поступак преузимања инсталационе датотеке прво са чим ће се нови корисници срести као и одређене дилеме и одлуке које је потребно донети пре почетка поступка преузимања инсталационе датотеке. Сходно томе на овој страници појашњена је разлика између појмова дистрибуција (дистро) и графичко (радно или десктоп) окружење, обзиром да ова два појма уносе највише забуне међу новим корисницима; кратко је представљена најзаступљенија линукс дистрибуција; детаљно је описан поступак преузимања инсталационе датотеке и на крају је објашњен начин на који се врши провера исправности преузете датотеке. 

Страница "Инсталација"  дефинише само значење појма инсталације, објашњава поступак прављења инсталационог медијума, и детаљно описује два основна поступка инсталације - инсталацију на празан хард диск рачунара и инсталацију уз уклањање постојећег оперативног система када је након оба ова поступка линукс једини оперативни систем на рачунару.

Dual boot страница описује посебан начин инсталације, тј. када на рачунару већ постоји инсталиран један оперативни систем а корисник жели да поред њега инсталира и други оперативни систем - тј. линукс, уз могућност коришћења оба оперативна система по избору корисника.

„Програми“ је страница на којој је приказано како су сви програми, који се подразумевано инсталирају са оперативним системом, груписани по категоријама, те је име програма истовремено и веза (линк) према тексту на почетној страници у коме је тај програм на крајње сликовит и прегледан начин детаљно објашњен.

Страница „Остало“ је резервисана за све текстове који не спадају ни у једну од наведених категорија.

1 коментар:

  1. Анониман29. мај 2015. 06:32

    Pohvala za blog, samo ne znam da li znate da postoje vec linux blogovi/sajtovi na sprskom. Ali ako Vas ovaj rad ispunjuje i daje inspiracije za neke nove pobede i ne zelite ni sa kim da se uplicete jer nemate vremena ili niste zainteresovani sto da ne :)
    SRECNO

    ОдговориИзбриши

Хвала што коментаришете