петак, 15. јул 2016.

Нестао Мате панел (Missing Mate Panel)

Поштовани читаоци блога, нисам баш намеравао да напишем данас овај текст, обзиром да је блог намењен искључиво почетницима, а у текстовима на блогу још није обрађена тема инсталације додатног софтвера. Међутим, после више година успешног коришћења оперативног система Линукс Минт данас сам први пут наишао на проблем који нисам могао да решим и због кога сам већ био близу одлуке да систем изнова инсталирам. 

Сходно томе, а у жељи да новим корисницима и почетницима помогнем да превазиђу проблем на који ће вероватно и они наићи ипак сам одлучио да поделим са читаоцима неочекивани проблем, али и поступак за његово решење.

Шта се догодило?

После успешног ажурирања оперативног система рачунар је наставио нормално да ради све до данас (дан - два после ажурирања) када је после укључивања и учитавања оперативног система са радне површине нестао дојњи панел са свим аплетима који су се на њему налазили. 

Ово не би требало да буде неки велики проблем за искусне кориснике, али почетницима би сигурно било фрустрирајуће обзиром да на радној површини немају ни Мени аплет помоћу кога би могли покренути било који програм. Стога, у тексту који следи приказаћу како сам решио новонастали проблем. 

Први корак који сам предузео у покушају решавања неочекиваног проблема је одјављивање са система (енглески log out) и то истовременим притиском на тастатури комбинације тастера Ctrl + Alt + Backspase као на слици испод. Надао сам се да ће поновно учитавање радне површине и свих корисничких подешавања решити проблем. 

Ctrl + Alt + Backspase (Одјављивање са система)
Ctrl + Alt + Backspase (Одјављивање са система)

После неколико секунди уобичајено је нестала слика радне површине и појавио се црни екран, а потом и екран за пријављивање са прозорчићем у који је било потребно унети корисничко име и лозинку. То су исти они подаци које смо користили приликом инсталације оперативног система Линукс Минт. Стрпљиво сачекам да се систем поново учита, појављује се радна површина са иконицама, али дојњег панела поново нема. Што ће рећи, проблем није решен.

Одлучих да поново учитам комплетан оперативни систем (тзв. софтверски рестарт), а обзиром на околности то је било најлакше урадити помоћу Терминала. Пречицом са тастатуре Ctrl + Alt + t (слово т) покренуо сам терминал. Гледано из угла почетника Терминал је прозор са црном позадином, али немојте дозволити да Вас завара његов минималистички изглед, то је изузетно моћна алатка за оне који знају да је користе.

Софтверско рестартовање се постиже куцањем следећих наредби у Терминалу:

sudo reboot

Објаснићемо укратко ове наредбе:
sudo - ова наредба даје кориснику администраторска овлашћења над системом, обзиром да та овлашћења нису подразумевано додељена из безбедоносних разлога, а њено трајање је временски ограничено тј. после истека одређеног времена мораћете поново уносити корисничку лозинку,
reboot - покреће поступак софтверског рестарта система, и за извршавање ове наредбе су потребна администраторска овлашћења над системом. 

Обратите пажњу да се све наредбе у Терминалу пишу искључиво малим словима јер линукс оперативни системи па тако и Линукс Минт разликују велика и мала слова за разлику од неких других оперативних система. 

После уноса ове наредбе у Терминал потребно је на тастатури притиснути тастер ентер. Наредба се неће аутоматски извршити јер је за извршавање наредбе потребно унети корисничку лозинку. То је иста она лозинка коју смо изабрали приликом инсталације оперативног система, а након уноса лозинке притиснути тастер ентер.

Важно је знати да се приликом куцања лозинке у  прозору Терминала ништа не дешава тј. не појављују се слова или бројеви које сте откуцали на тастатури. Ово није проблем у раду већ још један начин да се спречи неовлашћена употреба администраторских права над системом. 

Изглед радне површине и прозора Терминала након уноса наредбе sudo reboot приказан је на слици испод.

Терминал - софтверски рестарт
Терминал - софтверски рестарт

Оперативни систем се поново учитава и након рестартовања, на моју жалост, проблем и даље није решен. Сада је јасно да узрок проблема није неправилно или непотпуно учитавање оперативног система већ је грешка вероватно настала приликом ажурирања оперативног система.

Уобичајене проблеме у раду обично има већи број корисника па се врло често решења могу пронаћи и претраживањем интернета. Међутим, овог пута нисам успео да пронађем решење на интернету, да ли због тога што нико од корисника није успео да реши овај проблем без поновне инсталације система или до сада други корисници нису имали сличан проблем, углавном решења није било. Пронашао сам неколико текстова у којима су се корисници жалили на сличан или идентичан проблем, али им нико није понудио одговарајуће решење. Стога, није ми преостало ништа друго него да проблем пробам решити сам. 

Пробао сам са једноставним поновним покретањем панела који из неког мени непознатог разлога није покренут и учитан заједно са оперативним системом. Поново покрећемо Терминал помоћу пречица са тастатуре и то истовременим притиском тастера Ctrl + Alt + t (слово т). Прозор Терминала се отвара, а ми уносимо следећу наредбу:

mate-panel

Ову наредбу није потребно посебно објашњавати, она једноставно покреће програм под називом mate-panel тј. требало би након њеног извршавања да се на радној површини поново појави наш панел који је тако волшебно нестао. Међутим, уместо покретања панела и његовог приказивања на радној површини у прозору Терминала се појављује порука да таква наредба не постоји. Оваква порука недвосмислено говори да програм mate-panel није ни инсталиран, па онда нам не преостаје ништа друго него да га инсталирамо. Наравно, за инсталацију програма користићемо већ отворени прозор Терминала, а у њему ћемо куцати следећу наредбу:

sudo apt-get install mate-panel

Наредбу sudo смо већ објаснили, а овде ћемо објаснити укратко нову наредбу:
apt-get install - овa наредбa каже оперативном систему да помоћу управника пакета Aptitude (скраћено apt) преузме са интернета (get) и инсталира (install) програм mate-panel. 

Поново ће бити затражен унос лозинке, и поново се у прозору Терминала не види текст који куцамо као лозинку, те након уноса лозинке и притиска на тастер ентер на тастатури почиње преузимање и инсталација програма mate-panel. 

Након завршеног поступка инсталације који може да траје пар минута у зависности од брзине интернет везе, доступности тј. тренутне оптерећености репозиторијума, брзине рачунара и других фактора, у прозору Терминала се поново појављује идентичан статус као кад смо прозор Терминала и покренули, тј. исписано је корисничко име корисника и име рачунара које смо унели приликом инсталације оперативног система. Ово је знак да је задати поступак инсталације успешно извршен и да је Терминал спреман за унос нове наредбе. 

Сада нам преостаје да пробамо да покренемо програм који смо управо инсталирали, и то уносом у прозору Терминала команде коју смо већ описали:

mate-panel

На дну радне површине појављује се наш изгубљени панел са подешавањима која смо прилагодили својим навикама и потребама и са већином аплета који смо на панел додали. Међутим, уочавамо да на панелу нису приказана два аплета и то аплети "Белешке" и "Праћење стања батерије", док су се истовремено на радној површини појавила два прозорчића, један испод другог, који нас обавештавају да је дошло до грешке приликом учитавања појединих аплета нудећи кориснику могућност да спорне аплете задржи или да их обрише. Овде је у оба случаја потребно обрисати спорне аплете изабором опције "Обриши" у десном углу прозора.

Решење овог проблема је такође једноставно, а своди се на инсталацију још једног програмског пакета. Инсталацију обављамо користећи већ отворени прозор Терминала и уносећи следећу команду:

sudo apt-get install mate-applets-dbg

Ова команда је идентична претходној команди за инсталацију панела па је није потребно посебно објашњавати, осим што смо у овом случају уместо имена програма mate-panel унели име програмског панелта mate-applets-dbg. Извршавање ове наредбе такође захтева од корисника да исту потврди уносом лозинке, али и потврдом да заиста желимо инсталацију кликом на тастер "y" (yes) на тастатури, а потом и на тастер ентер. Иинсталација пакета траје пар секунди, а потом се у прозору Терминала поново исписују корисничко име и име рачунара као знак да је Терминал спреман за унос нове наредбе. Решавање ових ситних проблемчића не захтева унос других наредби већ прозор Терминала можемо да затворимо. То можемо да урадимо уносом наредбе "exit" и притиском на тастер ентер или једноставним уобичајеним притиском на дугме "х" у горњем десном углу прозора као код свих других програма.

Сада нам још само остаје да недостајуће аплете "Белешке" и "Праћење стања батерије" додамо на панел и сместимо их на њихово место, те да наставимо несметано да користимо свој рачунар.

Надам се да ова ситна непријатност неће одвратити новопридошле кориснике и почетнике у коришћењу оперативног система Линукс Минт од његовог даљег коришћења, јер као што сам већ на почетку текста навео, овакве ствари се заиста ретко дешавају и за неколико година колико ја користим Линукс Минт ово се први пут догодило и као што видите једноставно и успешно је решено.







2 коментара:

  1. Иначе, на Мате (гном2) десним тастером миша покрећемо додатни мени преко ког можемо додати нови панел. Ако се којим случајем деси да нема новог панела као у тексту пречицом Алт-Ф2 покрећемо покретач програма или претрагу па кроз унос sinaptic покрећемо уређивач програма уз помоћ и без уноса команди у терминал можемо извршити проверу инсталираних пакета и инсталирати жељене.
    Овај начин је мало лакши и прегледнији за почетнике.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала на сугестији, сада корисници имају два могућа начина за решавање овог проблема па могу да бирају који им начин више одговара.

      Избриши

Хвала што коментаришете