четвртак, 3. септембар 2015.

Аплет - Покретач произвољног програма

Разумевање овог текста и текстова који следе зависиће искључиво од тога колико сте добро савладали и усвојили текстове Аплети и Заједничке радње са аплетима. Наредни текстови ће се бавити преосталим расположивим аплетима који се могу додати на панел. Поједини од ових аплета се  чешће користе, док један број њих није баш намењен за почетнике у свету линукса те ће они бити само укратко приказани.

Пре почетка, само кратко да поновимо основне радње са аплетима:

1. Додавање аплета на панел се обавља из помоћног менија за панел који отварамо једним кликом десним тастером миша на панел, а потом избором опције Додај на панел, па из новоотвореног прозора избором жељеног аплета.

2. Основне радње са аплетима, уклањање, премештање и закључавање на постојећу позицију на панелу се обавља из помоћног менија самог аплета до кога долазимо десним кликом на сам аплет.

Немојте бркати помоћни мени панела и помоћни мени аплета. На слици испод приказана су оба помоћна менија.

Помоћни мени за панел и аплет

Сада, након утврђивања градива, можемо прећи на сам аплет Покретач произвољног програма.



Избором опције Додај на панел, из помоћног менија панела, на радној површини се отвара нови прозор (слика доле лево) у коме једним кликом левим тастером миша селектујемо аплет Покретач произвољног програма. Затим, кликом на дугме Додај у дну прозора отварамо нови прозор Направи покретач помоћу кога подешавамо опције аплета (слика доле десно). Исти ефекат се постиже и двокликом на аплет (два узастопна клика левим тастером миша).

Избор и додавање аплета
Прављење покретача










Употреба овог аплета је више оријентисана према искуснијим корисницима, мада могу да га користе и почетници. Опције којима подешавамо како ће аплет бити коришћен скривене су у падајућој листи на самом врху новоотвореног прозора Направи покретач (слика доле лево). Опција Програм служи да можемо направити аплет на панелу помоћу кога ће бити могуће, једним кликом на исти, покренути програм који смо сами написали. Опција Програм у терминалу  одређује да ће се програм покренути и извршити у терминалу. Дакле, као што видите ове две опције заиста нису намењене почетницима. Међутим, искуснијим корисницима или програмерима оне свакако могу бити од помоћи. Последња опција Место је једина коју почетници могу да користе без помоћи других корисника. Њена намена је да за било коју датотеку на рачунару можемо да направимо покретач помоћу кога ћемо једним кликом моћи да је покренемо. Стога, у падајућој листи изабраћемо опцију Место, а проналажење датотеке за коју желимо да направимо покретач почињемо кликом на дугме Разгледај (слика доле десно).

Начин коришћења аплета
Проналажење датотеке









 
Избором дугмета Разгледај отвара се нови, добро нам познати прозор, у коме можемо да пронађемо датотеку коју желимо (слика доле лево). Претпоставимо да је то слика, у левом делу прозора изабраћемо фолдер Слике, а у централном делу можемо слику да изаберемо двокликом или да је селектујемо једним кликом левим тастером миша, а потом на дугме Отвори у доњем десном углу прозора. 

Сада је локација датотеке коју смо изабрали, у овом случају слике, унета у поље Место (лево од дугмета Разгледај), а ми можемо да у поља Назив и Напомена упишемо произвољан текст. Као што видите текст је могуће уписати и ћириличним писмом (слика доле десно), а промену распореда тастатуре са подразумеване латиничне на ћириличну смо већ објаснили.
 
Место и напомена
Избор датотеке
 


 
 
 
 
 


Могуће је и променити изглед иконице аплета која ће бити приказана на панелу. Поступак је једноставан, довољно је кликнути левим тастером миша на сличицу иконице (слика доле лево) и отвориће нам се нови прозор  у коме од понуђених иконица можемо да изааберемо коју год желимо. Мени се свидела рибица па сам њу и изабрао (слика доле десно). Избор вршимо селектовањем жељене иконице једним кликом левим тастером миша на исту и кликом на дугме Отвори у доњем десном углу прозора, или једноставним двокликом на иконицу.
 
Избор иконице
Промена иконице









 
Након изабора иконице прозор за избор иконица се затвара, а сличица иконице се појављује у прозору за прављење покретача на месту где је била подразумевана иконица (слика доле лево). Остаје нам још само да кликом на дугме У реду затворимо прозор за прављење покретача, а потом кликом на дугме Затвори и прозор за избор и додавање аплета на панел. 

Затварањем свих отворених прозора приказује се чиста радна површина, а на панелу и новопостављени аплет. Надношењем показивача миша над аплет који смо додали појављује се обавештење са исписаним текстом који смо уписали у поља Назив и Напомена приликом прављења покретача (слика доле десно).

Додат аплет - обавештење
Промењена иконица










Један клик на новостворени аплет отвара нам датотеку коју смо одабрали, у овом случају то је слика, Прозор са сликом затварамо на уобичајени начин, кликом на дугме "Х" у горњем десном углу прозора (слика испод).

Слика - отворена помоћу покретача

Наравно, и овај аплет као и сваки други има свој помоћни мени (слика доле лево). До њега длазимо на уобичајен начин, кликом десним тастером миша на палет. Прва опција помоћног менија је опција Покрени којом се постиже исти ефекат као и једним левим кликом на аплет, док опција Својства отвара прозор Поставке покретача (слика доле десно) који је по својим функцијама идентичан прозору за прављење покретача.

Опција Својства
Помоћни мени аплета










Помоћни мени садржи и опције за заједничке радње са аплетима које су већ објашњене у једном од претходних текстова па се овом приликом нећемо понављати.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете