уторак, 29. децембар 2015.

Надоградња оперативног система - Линукс Минт 17.3 "Роса"

Тема којом ће се бавити данашњи текст, за разлику од претходног Аплет Очи, може се сврстати у важније, када је у питању одржавање самог оперативног система. Чињеница је да оперативни систем Линукс Минт не захтева неко посебно одржавање, али ипак је редовно ажурирање оперативног система  препоручљиво како због нових функционалности тако и због исправки уочених грешака и безбедоносних пропуста. Ажурирање оперативног система се не врши аутоматски већ је остављено кориснику да сам ручно покрене ову операцију. Једина радња која се аутоматски обавља је провера расположивости нових верзија програмских пакета инсалираних на систему, али и нових верзија целог оперативног система. Међутим, мишљења сам да се за почетнички ниво употребе оперативног система Линукс Минт не треба упуштати у објашњавање разлика између ажурирања програмских пакета и надоградње оперативног система на нову верзију.

Претходним текстовима Одмах после инсталације - ажурирање система и Надоградња оперативног система на нову верзију већ смо се на овом блогу бавили темама ажурирања и надоградње оперативног система Линукс Минт па се у овом тексту нећемо бавити детаљима који су већ описани већ ћемо само укратко приказати поступак надоградње оперативног система који је потпуно идентичан као и у претходном случају.

Почетак, наравно, подразумева покретање поступка надоградње (слика 1), након чега се на радној површини отвара нови прозор који прати поступак надоградње. Први корак у поступку надоградње је екран са уводним напоменама - сликом радне површине новог надограђеног оперативног система као и његово пуно име "Линукс Минт 17.3 Роса" (слика 2). Следе белешке о издању (слика 3), а клик на везу тј. текст плаве боје отвара програм за прегледање интернета са белешкама о издању, на жалост на енглеском језику. Нови корак кориснику представља нове могућности са истом овом везом тј. текстом плаве боје (слика 4). Следећи корак Захтеви обавештава корисника о предностима надоградње, али и евентуалним потешкоћама те тражи сагласност од корисника да настави даље. Сагласност се даје чекирањем квадратића у централном делу прозора (слика 5). Након овога систем почиње да преузима информације о новим верзијама пакета (слика 6), затим и саме пакете (слика 7) и на крају да их инсталира (слика 8). Завршетком инсталације корисник добија обавештење да је инсталација успешно завршена (слика 9), као и упутство да је потребно поново покренути систем да би промене биле примењене и видљиве (слика 10). 



Слика 1. - Покретање надоградње
Слика 1. - Покретање надоградње
Слика 2. - Уводни екран поступка надоградње
Слика 2. - Уводни екран поступка надоградње











Слика 3. - Белешке о издању
Слика 3. - Белешке о издању
Слика 4. - Нове могућности
Слика 4. - Нове могућности











Слика 5. - Захтеви, сагласност за надоградњу
Слика 5. - Захтеви, сагласност за надоградњу
Слика 6. - Преузимање информација о пакетима
Слика 6. - Преузимање информација о пакетима














Слика 7. - Преузимање датотека пакета
Слика 7. - Преузимање датотека пакета
Слика 8. - Инсталација програмских пакета
Слика 8. - Инсталација програмских пакета

Слика 9. - Обавештење да је инсталација завршена
Слика 9. - Обавештење да је инсталација завршена
Слика 10. - Сажетак
Слика 10. - Сажетак





































Успешно завршен поступак надоградње оперативног система доноси малу промену на радној површини  те се тако уместо броја "17.2" који се налази у положеном кругу на радној површини поред натписа Линукс Минт сада налази број "17.3" па је више него јасно да сада имамо инсталирану нову - последњу верзију оперативног система Линукс Минт (слика доле лево).

Вероватно сте приметили да Управник ажурирања (надоградњи) својом плавом бојом иконице у Обавештајној зони сугерише да систем није потпуно ажуриран и да постоје нове верзије програмских пакета за инсталацију. Ово је уобичајено обзиром да сада имате и нову верзију оперативног система, а исправке које су сада доступне нису могле да се инсталирају на стару верзију оперативног система јер за њега нису ни намењене. Ово само по себи такође говори колико је битно редовно вршити ажурирање оперативног система.

Кликом на иконицу Управника ажурирања у обавештајној зони на радној површини отвара се његов прозор који сада садржи једно посебно и важно обавештење тј. обавештење важно из чисто практичних разлога (слика доле десно). Обавештење је уоквирено плавом бојом и ако преведемо на српски језик текст који је исписан енглеским језиком видимо да нас систем пита да ли желимо да пређемо са главног на локални репозиторијум уз образложење да је локални репозиторијум често бржи. Ово је сасвим логично обзиром да је између корисника и локалног репозиторијума мање географско растојање па самим тим и мање посредничких веза што сигурно омогућава већу брзину протока. Дакле, није да са главног репозиторијума нећете добити тражене податке о пакетима и саме пакете приликом ажурирања система, али ће са локалног репозиторијума то ићи далеко брже.

Да се подсетимо, репозиторијум (или скраћено репо) је складиште програмских пакета које се налази на неком удаљеном рачунару - серверу. Програмски пакети смештени у репозиторијуму су проверени и тестирани те су као такви безбедни за употребу.

Што се тиче Вашег избора топло препоручујем да прихватите ову великодушну понуду и кликнете на дугме У реду, моја искуства су позитивна како у погледу брзине преузимања тако и у погледу доступности самог репозиторијума. 


Радна површина - Линукс Минт 17.3 Роса
Радна површина - Линукс Минт 17.3 "Роса"
Избор локалног репозиторијума
Избор локалног репозиторијума















Потврдом понуђене опције, кликом на дугме У реду, отвара се нови прозор (слика доле лево) у коме је потребно једним кликом левим тастером миша кликнути на уоквирени правоугаоник након чега добијамо списак (слика доле десно) доступних репозиторијума за оперативни систем Линукс Минт. Уочавате да је на врху листе репозиторијум који се налази на Природно-математичком факултету у Крагујевцу. Листа је креирана по доступној брзини преузимања са сваког појединачног репозиторијума, а како су програмери Линукс Минта и претпоставили локални репозиторијум је најбржи обзиром на минималан број посредника у интернет вези.

Као што видите и академска заједница у Србији је препознала значај слободних оперативних система као што је Линукс Минт, али не бих овом приликом више о томе обзиром да је то била тема на једној од уводних страница блога. Везе (линкови) су постављени како би почетници имали увид у распрострањеност линукс оперативних система, а посебно Линукс Минта као најпопуларније дистрибуције линукса.

Промена актуелног (главног) репозиторијума
Промена актуелног (главног) репозиторијума
Листа доступних репозиторијума
Листа доступних репозиторијума
















Након одабира локалног репозиторијума можемо слободно да позатварамо све прозоре на радној површини и да према већ описаним упутствима спроведемо поступак ажурирања оперативног система Линукс Минт.

Сада имате потпуно ажуриран оперативни систем који ће. сигуран сам, дуго и успешно да Вас служи. Верујем да ће једном броју корисника посебно задовољство да представља чињеница да њихов оперативни систем у Србији има свој репозиторијум са ажурираним и безбедним софтверским пакетима.







5 коментара:

  1. Лепо си овај туторијал урадио,одлично,свака част.Мени 17.3 ради перфектно,на бољем оперативном систему нисам радио до сада.Срећна Нова

    ОдговориИзбриши
  2. Sto se tice ogledala meni se par puta desavalo,na Mint Mate 18 kaze da za je za Kragujevac(ogledalo) apt pokvaren!Ja odmah prebacim na drugo i instaliram nove pakete,vratim opet na Kg...potrazim azuriranja i radi super!Ali se to retko desava tako da mi,i nije neki problem!Napisao sam ako nekom,slicno bude ovo uvek odradi posao odlicno.

    ОдговориИзбриши
  3. Хвала ти, Мирко, што си поделио са нама твоје позитивно искуство.
    Понекад се заиста зна догодити да је огледало (српски назив за репозиторијум - репо) недоступно. Узрок овоме могу бити сметње у интернет везама или преоптерећење сервера на коме је смештено огледало (репо). Међутим, као што си и сам приметио, овакве сметње кратко трају и једноставно се решавају.

    ОдговориИзбриши

Хвала што коментаришете