четвртак, 17. децембар 2015.

Аплет Очи

Аплети које сам Вам до сада представио у својим текстовима на овом блогу, сваки на свој начин, чине оперативни систем Линукс Минт функционалнијим и садржајнијим. Сваки од њих ради једну или више ствари за које је намењен, поједини су сувишни обзиром да се иста радња може одрадити на неки други начин док су други просто незамењиви јер би без њих употреба оперативног система била доста отежана, посебно почетницима. Међутим, аплет који ћу данас да Вам представим једноставно ништа не ради. Његов задатак је да прати шта корисник ради односно да прати кретање показивача миша по радној површини, а све у сврху забаве. Па, када мало боље размислим - што да не, није ни то лоше, мало забаве никада није на одмет. Стога, потрудићу се да и овај текст буде што краћи, чисто разоноде ради. Није све у послу, треба се понекад мало и забавити. 

Уобичајеним начином додаћемо аплет на панел: десни клик на панел, у помоћном менију бирамо опцију Додај на панел, потом у истоименом новоотвореном прозору на радној површини пронађемо аплет Очи, двокликом левим тастером миша на исти или избором истог једним кликом левим тастером миша на аплет па кликом на дугме Додај у дну прозора додајемо аплет на панел (слика испод).

Додај на панел - Аплет Очи
Додај на панел - Аплет Очи


Покушаћемо да кликнемо левим тастером миша на аплет да видимо какве нам то могућности пружа овај аплет, али ништа се не догађа. Наравно, као што смо већ и рекли овај аплет је намењен забави, а не раду.

Остаје нам могућност да на аплет кликнемо десним тастером миша и на тај начин отворимо помоћни мени аплета те у њему изаберемо опцију Поставке  након чега се на радној површини отвара прозор Поставке ГОчију (слика испод). Треба нагласити да ово слово "Г" није дактилографска грешка (грешка у куцању) већ прво слово од речи Гном што је назив радног окружења од чије је старије верзије настало радно окружење Мате, али о томе ће бити речи на овом блогу у каснијим текстовима.

Поставке ГОчију
Поставке ГОчију

Уочавате да је једина могућност која се кориснику нуди у овом прозору промена теме тј. изгледа самог аплета, а све у складу са његовом наменом да забави корисника.

Слике испод приказују све расположиве теме како овај аплет може да изгледа:

Тема Tango
Тема Tango
Тема Bloodshot
Тема Bloodshot













Тема Horrid
Тема Horrid
Тема Default
Тема Default













Тема Bizarre
Тема Bizarre
Тема Default-tiny
Тема Default-tiny



























Све у свему, аплет има шест понуђених тема тј. шест могућих изгледа. Који од ових изгледа ће корисник изабрати искључиво је ствар укуса, а који год изглед да изабере очи аплета ће уредно пратити кретање показивача миша по радној површини. Забавно, зар не? Па, некима можда и није, али и то је ствар укуса, а о томе се као што знате не расправља.








Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете