среда, 17. јун 2015.

Подразумевани аплети - Мени (6. део)

Картица "Омиљени" је друга картица којом подешавамо особине прикључка "Програми" и то онај део овог прикључка који приказује листу омиљених програма. Листа омиљених програма ће бити објашњена у посебном тексту, а овај текст ће се фокусирати искључиво на опције које се налазе на картици.

Картица је једноставног изгледа, прегледна, са свега неколико опција које се на њој налазе.

Изглед картице

Прва опција "Број стубаца" дефинише у колико ће стубаца бити распоређене иконице у листи омиљених иконица. Подразумевани број стубаца је 2, а за потребе овог текста променићемо овај број на 3 стубца, док је највећи дозвољени број стубаца 4. Након тога прозор Мени аплета изгледа као на слици испод.

Број стубаца

Друга опција "Величина иконице" омогућава да повећамо или смањимо иконице. Подразумевана вредност величине иконица је 48, а за пробу променићемо ову вредност на 32, па након тога прозор Мени аплета изгледа као на слици испод.

Величина иконица

Јасно је да су ове две опције углавном декоративног карактера све док не претерате са повећавањем или смањивањем броја стубаца и величине иконица што може довести до мање прегледности прозора Мени аплета. На пример, највећа могућа величина иконица је 128, па Мени аплет изгледа као на слици испод.

Највећа дозвољена величина иконица

Наравно, могуће је повећати величину иконица на највећу дозвољену величину, али смањити њихов број, али то је већ ствар укуса и навика.

Трећа опција "Замени име и родни назив" када се активира мења положај текста који се налази поред иконице и то тако што у горњем реду исписује име програма, а у реду испод исписује опис програма.

На пример, подразумевано је да се у првом реду испише "Web Browser" што је опис програма, а испод је назив самог програма "Firefox Web Browser", док се укључивањем ове опције постиже да ова два појма мењају своја места као на слици испод.

Замењен положај назива и описа програма

Овом опцијом смо заокружили подешавање прикључка "Програми", а остало је још само да објаснимо уређивање листе омиљених програма што је тема за посебан текст.




Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете