недеља, 21. фебруар 2016.

Аплети Повежи се са сервером, Покрени програм и Праћење промене фреквенције процесора

Аплети које ћу Вам данас представити свакако не спадају у групу аплета које ће почетници свакодневно користити. Искрено, верујем да их никад неће ни користити, али обзиром да су расположиви за додавање на панел укратко ћу их приказати без упуштања у детаље њихове употребе.

Почећемо као и обично додавањем аплета на панел који су у прозору Додај на панел смештени један испод другог (слика испод).

Аплети Повежи се са сервером, Покрени програм и Праћење промене фреквенције процесора
Аплети Повежи се са сервером, Покрени програм и Праћење промене фреквенције процесора

Аплет Повежи се на сервер

Намена овог аплета је повезивање корисниковог рачунара са сервером помоћу програма за управљање датотекама (file manager - фајл менаџер). 

Пре свега, важно је почетничким језиком објаснити шта је то сервер. Поједностављено речено, сервер је централни рачунар у рачунарској мрежи чија је намена да опслужује друге рачунаре у мрежи - клијенте и повезује их преко других сервера са рачунарима из других мрежа. Најсличније поређење са сервером је телефонска централа која од прилике има исти задатак као и сервер. 

Међутим, уколико се рачунар налази у локалној мрежи тешко да ће било ко моћи да користи овај аплет без администратора мреже који је задужен за правилност рада саме рачунарске мреже, јер као што видите на слици испод у аплет је потребно унети податке о серверу да би повезивање било могуће.

Аплет Повежи се са сервером
Аплет Повежи се са сервером

Такође, уколико рачунар није у локалној мрежи, а корисник се жели повезати са другим рачунаром из друге мреже опет је потребна асистенција администратора мреже, а у свим другим случајевима сигуран сам да почетници никада неће имати потребу за употребом овог аплета. 


Аплет Покрени програм

Овај аплет има могућност да се избором програма са списка расположивих програма те потом кликом на дугме Покрени програм покрене као празан документ, или уз већ постојећу датотеку, те да поступак покретања презентује у терминалу (слика испод).

Аплет Покрени програм
Аплет Покрени програм

Међутим, није то намена овог аплета. Његова снага огледа се у могућности уноса одређене команде са тастатуре помоћу које би поједини програми били покренути, дакле, још више него код претходног аплета сам сигуран да ово почетници сигурно неће користити.


Аплет Праћење промене фреквенције процесора

Надгледање рада рачунарског система је свакако битна ставка у употреби рачунара, али никако не толико битна да би требала да преокупира пажњу просечног корисника или почетника.  Левим кликом на сам аплет (слика испод) видећете да је између осталог потребно изабрати радни такт процесора на рачунару и још по неке ставке, а за неке од њих су потребна администраторска овлашћења. 

Аплет Праћење промене фреквенције процесора
Аплет Праћење промене фреквенције процесора

Искрено, ја лично никада нисам користио овај аплет па не бих могао да Вам пренесем лична искуства у вези са њим, али сама чињеница да исти по некад захтева администраторска овлашћења наводи на закључак да треба бити опрезан приликом његове употребе.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете