понедељак, 23. новембар 2015.

Аплет Извештај о времену

Познато је да временске прилике многима представљају битан фактор у планирању и остваривању својих пословних и животних активности. Сходно томе и оперативни систем Линукс Минт међу доступним аплетима има и аплет који приказује тренутне временске прилике, а назив аплета је Извештај о времену.

Аплет додајемо на панел уобичајеним поступком, клик десним тастером миша на панел да отворимо помоћни мени панела, затим у помоћном менију једним кликом левим тастером миша бирамо опцију Додај на панел. Ова радња на радној површини отвара истоимени прозор у коме проналазимо аплет Извештај о времену и додајемо га на панел двокликом левим тастером миша на исти или селектовањем истог једним кликом левим тастером миша па кликом на дугме Додај у дну прозора (слика испод). Прозор Додај на панел затварамо на стандардан начин, кликом на дугме "х" у горњем десном углу прозора или на дугме Затвори у дну прозора. 

Додавање на панел аплета Извештај о времену
Додавање на панел аплета Извештај о времену

Пробаћемо одмах како аплет ради. Једним кликом левим тастером миша на аплет отварамо нови прозор на радној површини (слика доле лево). Уочавате да прозор има две картице, а подразумевано је отворена картица Текуће прилике. Картица тренутно не садржи податке о временским приликама јер аплет није подешен тј. нисмо унели податке о локацији за коју желимо да се прате временске прилике. Друга картица Прогноза такође не садржи податке о временској прогнози већ учтиву поруку да иста није доступна (слика доле десно), разлог је наравно исти као и за претходну картицу - нисмо подесили податке о локацији.


Картица Текуће прилике
Картица Текуће прилике
Картица Прогноза
Картица Прогноза
















Дакле, следећи корак који је обавезан је уношење података о локацији за коју желимо да аплет приказује временске прилике. Једним кликом десним тастером миша на аплет отварамо помоћни мени аплета како бисмо дошли до опција за подешавање и унос локације. Прва опција у помоћном менију аплета је опција Детаљи. Избором опције Детаљи на радној површини се приказује исти прозор који добијамо и левим кликом на аплет, и то са подразумевано отвореном картицом Временске прилике (слика доле лево). Следећа опција Освежи је сама по себи довољно јасна, тренутно освежава (ажурира) податке о временским приликама уместо да чекамо протек подразумеваног временског интервала за аутоматско освежавање ових података. Опција која је нама потребна за подешавање аплета је опција Поставке. Избором ове опције на радној површини се отвара нови прозор Поставке времена са опцијама за подешавање аплета (слика доле десно). Мислим да је непотребно мењати временски интервал у коме ће аплет аутоматски освежавати податке о временским приликама, а наравно, сувишно је рећи да уколико уклањањем знака за чекирање ове опције искључимо аутоматско освежавање аплет неће бити у могућности да аутоматски прибавља податке о временским приликама. Међутим, можемо одмах помоћу падајућих листа променити мерне јединице у којима ће бити изражене вредности брзине ветра и ваздушног притиска, такође можемо и чекирањем празног квадратића укључити опције Укључи радарску мапу и Прикажи обавештења. 

Помоћни мени - опција Детаљи
Помоћни мени - опција Детаљи
Поставке - опција Опште
Поставке - опција Опште
















Подешавања на картици Место су једноставна, али веома битна јер ће избором погрешне локације аплет прикупљати податке о временским приликама за ту локацију уместо за локацију која је нама потребна. Картица Место је једноставног изгледа (слика доле лево), а за проналазак жељене локације није потребно никакво информатично умеће, пре бих рекао потребно је боље познавање географије. На жалост, за Србију је избор локација за које можете пратити временске прилике доста скроман, а за потребе овог текста изабраћемо локацију Београд/Сурчин (слика доле десно). Избором локације скоро тренутно у горњем десном углу радне површине појавиће се прозор - обавештење  о изабраном месту и кратком приказу тренутних временских прилика. Појављивање овог обавештења смо укључили у претходном кораку на картици Опште чекирањем опције Прикажи обавештења. Такође, примећујете да се и изглед иконице аплета променио, иста приказује симбол за тренутну слабу облачност и тренутну температуру ваздуха.

Избор локације
Избор локације
Изабрана локација
Изабрана локација

















Легенда расположивих иконица са њиховим значењем приказана је испод:


1. Суначано и ведро

2. Делимично облачно

3. Облачно

4. Магловито или тмурно

5. Кишовито или влажно

6.  Пада снег

7. Олујно



Када смо одабрали локацију можемо на уобичајен начин затворити прозор са поставкама на радној површини. 

Сада поново можемо да проверимо како аплет ради. Основне информације о времену добијамо на самом аплету, тј. иконица је променила свој изглед према горе приказаној легенди, а поред исте је исписана и тренутна температура ваздуха. Уколико нам то није довољно можемо једним кликом левим тастером миша на аплет на радној површини отворити прозор Детаљи са детаљним приказом тренутних временских прилика за одабрану локацију (слика доле лево). Примећујете да се сада у истом прозору појавила нова картица Радарска мапа уместо картице Прогноза. Ову опцију приказа радарске мапе смо укључили чекирањем опције Укључи радарску мапу. Међутим, кликом на картицу Радарска мапа добијамо празан прозор без икаквих података (слика доле десно). Разлог за ово је једноставан, прикази радарских мапа доступни су само за територију Сједињених Америчких Држава.

Детаљи о временским приликама
Детаљи о временским приликама
Радарска мапа
Радарска мапа
















Ипак, немате разлога за разочарење, нисте ништа битно пропустили. 
Да видимо како то изгледа, одабраћемо неки град на територији Сједињених Америчких Држава. Уместо Београда одаберите на пример Денвер у Колораду. Ако сада левим тастером миша кликнемо на аплет у прозору Детаљи на радној површини приказаће се тренутне временске прилике за град Денвер, а уочавамо да сада уместо две у прозору имамо три картице, и то: Текуће Прилике, Прогноза и Радарска мапа. Картица Текуће прилике као и за свако друго место даје детаљан преглед тренутних временских прилика (слика доле лево) док картица Прогноза даје текстуални опис прогнозираних временских прилика за наредних неколико дана (слика доле десно).


Детаљи о временским приликама
Детаљи о временским приликама
Временска прогноза
Временска прогноза
















Картица Радарска мапа даје умањени приказ радарске мапе за одабрани град, а колико ће она некоме бити од користи процените сами (слика доле лево). Осим тога, ова картица испод приказа радарске мапе садржи и дугме "Посети Weather.com". Кликом на ово дугме корисник отвара Firefox - програм за прегледање интернета, а у истом и интернет сајт на адреси www.weather.com са кога наш аплет и преузима податке о временским приликама, временској прогнози и радарским сликама (слика доле десно). Сајт је добро организован, а претрага истог и проналажење задатих локација је једноставна. На жалост, сајт је на енглеском језику, што ће појединим корисницима отежати његову употребу.


Картица Радарска Мапа
Картица Радарска Мапа
Интернет сајт Weather.com
Интернет сајт Weather.com
















На крају остаје нам само да проверимо и последње опције у помоћном менију аплета, а то су опције Помоћ и О програму. Опција Помоћ, као и код других аплета, отвара нови прозор на радној површини у коме су садржана упутства за употребу аплета, али на жалост на енглеском језику. Опција О програму такође отвара нови прозор на радној површини који садржи основне информације о самом аплету (слика испод).


Опција Помоћ и О програму
Опција Помоћ и О програму


Као и код претходних аплета ни овде нећемо посебно објашњавати опције Уклони са панела, Премести и Закључај на панел, јер су то опције које су заједничке за све аплете и обрађене су на овом блогу у посебном тексту.








2 коментара:

  1. Здравствуйте! К сожалению в русской версии Linux Mint этого нет. Погоду для городов России не так-то просто выбрать. Я пользуюсь другой программой GisWeather. Она более точнее отображает погоду. Но это моё личное мнение. Подробнее о настройке GisWeather вот здесь:http://compizomania.blogspot.com/2014/06/linux-mint-17-qiana-cinnamon.html?showComment=1401623079400#c4482009614436969973 извините если что не так!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Здравствуй Алексей,
      спасибо за совет.
      Это хороший блог, жаль, что я лучше узнал русский язык в школе.
      С Новым годом 2016.
      Привет.

      Избриши

Хвала што коментаришете