недеља, 27. септембар 2015.

Аплет Network Monitor

Намена аплета Network Monitor је, као што му и само име каже, надгледање мреже било да се ради о локалној или интернет мрежи. Аплет нема неких посебних опција за подешавање, али зато јако добро ради свој посао за који је намењен.

Додајемо га на панел на исти начин као и све друге аплете, из помоћног менија који отварамо једним десним кликом миша на панел, те избором аплета у новоотвореном прозору на радној површини (слика испод).

Као што видите, изглед овог аплета је прилично интуитиван, иконица је у облику мрежног прикључка, а две стрелице са бројевима поред сваке од њих приказују брзину преузимања са мреже односно брзину слања података према мрежи. 

Додавање аплета Network Monitor
Додавање аплета Network Monitor



Леви клик миша на аплет не пружа никакве додатне информације нити опције, док се надношењем показивача миша над аплет добијају информације о уређају односно интернет адреси уређаја путем ког рачунар остварује контакт са мрежом и подаци о укупној брзини преноса података.

Отварањем помоћног менија аплета те избором опције Подаци уређаја на радној површини се отвара нови прозор који садржи детаљне податке о вези преко које рачунар остварује контакт са мрежом (слика испод).

Подаци о уређају
Подаци о уређају

Избором опције Поставке из помоћног менија аплета на радној површини се отвара нови прозор са опцијама за подешавање овог аплета (слика доле лево). Сам врх прозора је резервисан за падајућу листу помоћу које је могуће изабрати мрежни уређај који желимо да надгледамо помоћу овог аплета. Подразумевана опција је Основни, а отварањем падајуће листе приказују се сви расположиви уређаји (слика доле десно).


Избор уређаја
Избор уређаја
Поставке Network Monitora
Поставке Network Monitora















Опције испод падајуће листе омогућавају кориснику да додатно подешава аплет према својим навикама и потребама.

Опција "Прикажи збир уместо улазног и излазног" мења изглед аплета и уместо два бројчана податка приказује само један тј. збирни податак брзине протока информација (слика доле лево).

Следећа опција "Прикажи битове уместо бајтова" односи се на промену јединице у којој ће брзина протока бити приказана. Подразумевана вредност су бајтови, а можда би било корисно укључити ову опцију и за подразумевану јединицу приказа поставити битове обзиром да сви интернет провајдери у Србији брзину протока приказују у битовима (слика доле десно).

Да би ово почетницима било мало јасније покушаћу да лаички објасним:

Бит је најмања јединица за ознаку количине информација у рачунарству и означава се латиничним писмом малим словом Б (b). Приказ било ког слова, броја или знака на монитору рачунара захтева скуп од осам битова. Скуп од осам битова представља један бајт који се означава латиничним писмом великим словом Б (B). Брзина протока информација се исказује у битовима у секунди, а обзиром на данашње брзине преноса података користе се јединице као што су Kb/s (килобит - хиљаду битова), Mb/s (мегабит - милион битова), Gb/s (гигабит - милијарду битова).

Битови уместо бајтова
Битови уместо бајтова
Збирни приказ брзине
Збирни приказ брзине















Опција "Легенда скраћене јединице" даје могућност да се у аплету не приказује цела ознака за јединицу брзине већ само вредност у којој је брзина исказана - дакле не b/s (бит у секунди) већ само b (бит). Ова опција је очигледно намењена само уштеди простора на панелу (слика доле лево).

Такође, могуће је променити иконицу аплета у зависности од тога који смо уређај одабрали за надгледање у падајућој листи (слика доле десно).

Скраћени приказ јединице брзине
Скраћени приказ јединице брзине

Промена иконице
Промена иконице














Подразумева се да је могуће и потпуно искључити приказивање иконице у аплету. Довољно је да испред опције "Прикажи иконицу" уклонимо знак за чекирање исте и на аплету ће бити само бројеви и стрелице уколико је такав приказ изабран (слика доле лево). То би уједно била и последња опција за подешавање овог аплета.

Следећа опција помоћног менија аплета је опција Помоћ која корисника води на интернет страницу самог аплета која је на жалост на енглеском језику, док је опција О програму потпуно преведена на српски језик и даје у новоотвореном прозору на радној површини основне податке о самом аплету (слика доле десно).

Скривање иконице
Скривање иконице
О програму
О програму















Као и у претходним текстовима ни овом приликом нећемо посебно објашњавати опције помоћног менија које представљају заједничке радње за све аплете јер су оне објашњене у посебном тексту.







Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете