среда, 22. јул 2015.

Подразумевани аплети - Обавештајна зона (Мобилна мрежа)

Претходним текстом приказан је поступак за повезивање рачунара на интернет као и основне поставке мрежне везе које корисник може, али и не мора да промени, да би могао несметано да на свом рачунару користи интернет. Закључак је да је довољно да корисник само споји рачунар са модемом за интернет, а да све остало оперативни систем аутоматски одради без интервенције корисника.  Текст не приказује посебне техничке детаље око физичког повезивања самог рачунара  и модема на интернет линију обзиром да сваки добављач интернет услуга (интернет провајдер) кориснику даје своје техничко упутство за повезивање.

Међутим, део који је намерно изостављен из текста, са циљем да буде приказан у посебном тексту, је начин повезивања рачунара на интернет путем мобилне интернет мреже (тзв. мобилни интернет) помоћу такозваних УСБ модема. Овај начин повезивања се суштински разликује од претходно описаног (жичаног начина повезивања) јер овде корисник мора самостално да подеси параметре везе да би могао да користи интернет. Услугу мобилног интернета на нашим просторима нуде сва три мобилна оператера Telekom, Telenor и Vip, а УСБ модем по облику изгледа идентично као и класична УСБ флеш меморија. 

Поступак прављења интернет везе (конекције) за мобилни интернет на оперативном систему Линукс Минт је такође једноставан и прилагођен за употребу најширем кругу корисника.

Прво што треба да урадимо јесте да на већ описан начин једним кликом десним тастером миша на иконицу интернет везе отворимо помоћни мени (слика доле лево) и у истом једним кликом левим тастером миша одаберемо опцију "Уреди везе". На радној површини се отвара добро нам познати прозор Везе са мрежом (слика доле десно) у коме треба да кликнемо на дугме наредбу "Додај" коју до сада нисмо користили.

Избор наредбе "Додај"
Помоћни мени










Избором наредбе "Додај" на радној површини се, преко постојећег отвореног прозора, отвара нови прозор за избор врсте нове везе коју желимо да додамо (слика доле лево). Централни део прозора заузима падајућа листа помоћу које бирамо врсту везе, а подразумевана опција је жичана веза. Један клик левим тастером миша на падајућу листу отвара исту, а ми са понуђеног списка бирамо мобилну везу (слика доле десно).

Прозор за избор врсте везе
Падајућа листа врстама везе










Избор мобилне везе такође вршимо једним кликом левим дугметом миша, а као резултат падајућа листа се затвара и сада је уместо жичане везе изабрана мобилна (слика испод). Кликом на дугме Направи у доњем десном углу прозора почиње поступак прављења мобилне везе.

Изабрана мобилна веза

Поступак прављења нове мобилне везе почиње затварањем претходног прозора са падајућом листом и отварањем новог прозора који је пре свега информативног карактера и који уводи корисника у сам поступак прављења мобилне везе. Леви део прозора (број 1) садржи све кораке кроз које корисник пролази креирајући нову мобилну везу, а десни део прозора (број 2) садржи поставке које је потребно подесити у конкретном кораку из левог прозора. Први корак нема параметара за подешавање, он је информативног карактера и довољно је кликнути на дугме Настави у доњем десном углу прозора.

Прозор за креирање мобилне везе

Други корак је избор државе у којој се налазимо (слика доле лево). Овде је подразумевано понуђена Србија обзиром да смо тако подесили приликом инсталације оперативног система. Међутим, уколико отпутујете у иностранство и у држави у којој сте отпутовали купите УСБ модем или други уређај за мобилни интернет онда је потребно да из понуђеног списка у десном делу прозора изаберете ту државу. За потребе овог текста бирамо понуђени избор државе и потврђујемо избор кликом на дугме Настави у доњем десном углу прозора. 

Након избора државе потребно је да у следећем кораку изаберемо мобилног оператера чију мобилну мрежу желимо да користимо. Понуђени избор (слика доле десно) приказује сва три доступна мобилна оператера у држави Србији (број 1). Не знам каква је ситуација у иностранству, али уколико у понуђеној листи не буде мобилног оператера чију мрежу желите да користите потребно је да чекирате квадратић испод списка мобилних оператера (број 2) како бисте били у могућности да ручно унесете назив оператера. Без жеље да утичем на Ваш избор, за потребе овог текста бирамо понуђеног мобилног оператера. Избор потврђујете кликом на дугме Настави у доњем десном углу прозора.

Избор државе
Избор мобилног оператера










Прозор који следи нуди кориснику могућност да изврши избор плана наплате (слика доле лево), међутим, нисам сигуран да избором било које од понуђених опција (барем не код наших мобилних оператера) можете нешто да промените у наплати. Према томе, овде бирамо подразумевану опцију и избор потврђујемо кликом на дугме Настави у доњем десном углу прозора. Ово је уједно био и последњи корак у креирању наше нове мобилне везе, а у следећем прозору (слика доле десно) систем кориснику показује збирни преглед опција које је изабрао при креирању мобилне везе. Изабрана подешавања коначно потврђујемо кликом на дугме Примени у доњем десном углу прозора.

Избор плана наплате
Збирни преглед










Остаје нам још само да подесимо појединости у вези са новокреираном мобилном везом као што су лозинка, ПИН код и слично.

Пошто смо претходним кораком креирали нову мобилну везу прозор за креирање исте се затвара, а на радној површини испод прозора Везе са мрежом појављује се прозор за уређивање новостворене мобилне везе (слика доле лево). Потребно је кликнути негде на тај прозор, на његов врх или дно, да исти дође у први план на радној површини (слика доле десно).

Избор прозора за уређење
Прозор за уређење везе










Овај прозор је изузетно битан јер помоћу њега подешавате битне елементе пре свега за успоставу везе, а потом и за њен даљи рад.

Први параметар на врху прозора (број 1) је само име мобилне везе, за које смо већ у претходном тексту рекли да није обавезно да се мења, али је практично, нарочито уколико имате више интернет веза на свом рачунару.

Одмах испод, налази се број који је већ подешен избором државе и мобилног оператера, затим корисничко име и лозинка које добијате од оператера чију мрежу користите.

Веома битна ставка (број 2) уколико желите да избегнете астрономске рачуне за употребу мобилног интернета јесте да искључите подразумевано укључену опцију која дозвољава употребу роминга уколико није доступна мобилна мрежа оператера чије услуге користите. 

Такође, податак који добијате од мобилног оператера је сам ПИН (број 3) који откључава картицу у модему за мобилни интернет и без кога вероватно мобилна мрежа неће радити.

Чекирањем опције (број 4) за приказ лозинки дајете себи могућност да видите лозинку и ПИН које сте укуцали те да извршите корекцију истих уколико сте погрешили. 

На крају све унете податке потврђујете кликом на дугме Сачувај (број 5) у доњем десном углу прозора.

Подешавање параметара мобилне везе

Потребно је да све унете податке верификујете и администраторском лозинком, то је иста она лозинка коју сте унели приликом инсталације оперативног система. Лозинку уносите у новоотворени прозор на радној површини (слика доле лево) и исту потврђујете кликом на дугме Откључај.

Уношењем лозинке затвара се и овај прозор, а на радној површини остаје отворен само прозор са доступним интернет везама (слика доле десно) у коме је видљива новокреирана мобилна интернет веза.

Унос адм. лозинке
Завршетак поступка










После овога остаје Вам само да се повежете на интернет путем своје мобилне мреже. Овај корак ја на жалост не могу да прикажем јер не користим мобилни интернет и немам УСБ модем, али поступак је исти као и код жичане мреже када је веза прекинута па треба поново да је успоставимо. Дакле, један клик левим тастером миша на иконицу интернет везе у аплету Обавештајна зона, а потом у менију изаберемо креирану мобилну везу.


Након свега, морам да Вам пренесем и своја лична искуства са коришћењем овакве врсте интернет везе од пре пар година. Лично нисам био задовољан са квалитетом услуге. Веза се стално прекидала, а по некад је било немогуће и успоставити везу са мобилном мрежом те је и приступ интернету био ограничен. Такође, декларисана брзина преноса података никада није остварена. Могуће је да су се ствари сада нешто промениле, али ја о томе стварно немам никаква сазнања. У сваком случају, ову врсту интернет везе препоручујем само у крајњој нужди тј. када корисник заиста нема другог избора. Жичана веза са интернетом даје неупоредиво бољи квалитет интернет везе, како у погледу доступности тако и у погледу брзине.





Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете