среда, 15. јул 2015.

Подразумевани аплети - Обавештајна зона (Звук)

Поред иконице програма за промену распореда и подешавање тастатуре аплет Обавештајна зона садржи и иконицу програма за подешавање звука. Ова иконица се налази одмах поред иконице за подешавање тастатуре. То је мала сличица звучника који симболично приказује ширење звука у концентричним круговима (слика доле лево). Надношење показивача миша на ову иконицу приказује кориснику основне информације о подешеној јачини звука на излазу, изабраној звучној картици и звучном профилу који је одабран за конкретан уређај.

Подешавање звука


Обавештење











Један леви клик на ову иконицу приказује једноставан вертикални клизач (слика доле лево). Помоћу овог клизача можемо подесити јачину звука на излазу, што је подразумевано подешавање. Округло дугме клизача померамо тако што кликнемо једном левим тастером миша на дугме клизача, држимо тастер миша притиснут и померамо дугме горе или доле. Померањем дугмета клизача на горе појачавамо звук, а померањем на доле утишавамо звук. Спуштањем дугмета клизача до краја звук на излазу се потпуно искључује, а иконица звучника мења своју боју из црне у сиву што симболизује да је звук искључен (слика доле десно).
 
Клизач за јачину звука
Искључен звук










Исти ефекат се постиже и из помоћног менија до кога долазимо, вероватно погађате, десним кликом на иконицу звучника. Помоћни мени садржи само две ставке (слика доле лево), али верујте све је ту и на свом месту. Када је у питању искључивање звука описано у претходном кораку, довољно је да у помоћном менију кликнемо једним левим кликом на команду Утишај и да потпуно искључимо звук на излазу . Помоћни мени се затвара, иконица звучника мења своју боју у сиву, а поновним десним кликом на исту примећујемо да се испред команде Утишај појавила квачица која нам говори да је команда укључена и да звука нема (слика доле десно). Поновно укључивање звука се такође врши једним левим кликом на команду Утишај. Помоћни мени се опет затвара, иконица звучника добија своју првобитну црну боју, а нестаје и квачица у менију испред команде Утишај.

Помоћни мени
 








Друга опција помоћног менија Подеси звук, коју бирамо једним кликом на леви тастер миша, отвара прозор Поставке звука који садржи све потребне функције за подешавање излазног и улазног звука на рачунару (слика испод).

На самом врху прозора налази се водоравно постављени клизач за појачавање и утишавање излазног звука (број 1) чија је функција и употреба идентична већ описаном усправном клизачу. Поред њега, са десне стране, налази се команда утишај која се укључује чекирањем поља (квадратића) испред саме функције. Ова команда је такође идентична већ описаној команди утишај из помоћног менија.

Испод клизача налазе се картице прозора (број 2), а приликом отварања самог прозора за поставке звука подразумевано је отворена картица Звучни ефекти.


Картица Звучни ефекти

Централни део прозора заузимају опције садржане на картици Звучни ефекти. Прва опција је водоравни клизач за подешавање јачине звука за упозорење са чије десне стране се такође налази опција за утишавање (број 3). Овај клизач и команда за утишавање се понашају идентично као описани клизач на врху прозора, а јачина звука за звучне ефекте подразумевано је постављена на максимум.

Тема за звук коју бирамо помоћу падајуће листе (број 4) се односи на избор врсте звукова за звучне ефекте и подразумевано је постављена вредност "без звука", што значи да ни једна радња на систему није пропраћена звучним ефектима. Ове звукове чујемо приликом појединих радњи које оперативни систем самостално обавља или уз инструкцију корисника, нпр. стартовање рачунара и учитавање оперативног система, отварање и затварање прозора, пријем електронске поште и слично. Да ли је за поједину радњу доступан звук и који ће звук корисник чути зависи искључиво од избора теме за звучне ефекте. Тако је, рецимо, у једној теми доступан звук за затварање прозора, а у другој није.

Поставке звука - картица Звучни ефекти

Падајућу листу са темама за звучне ефекте отварамо једним левим кликом на исту, а доступне теме  су "Default" и "LinuxMint" (слика доле лево). Тема "Default" (подразумевано) је тема која је саставни део графичког окружења Мате док је тема "LinuxMint" карактеристична само за оперативни систем Линукс Минт. Друге линукс дистрибуције вероватно имају своје сопствене теме за звучне ефекте.

Избором било које од две доступне теме постаје нам доступан и избор звукова за упозорење у прозору испод падајуће листе (слика доле десно). Такође могуће је укључити и опцију која се налази испод овог прозора, којом постају доступни и звукови за прозоре и дугмиће.


Теме за звучне ефекте
Избор звукова упозорења












Картица Звучне картице

Ретке су ситуације код најширег броја корисника, а посебно почетника, да на рачунару имају две или више звучних (музичких) картица, јер већини корисника ова могућност није неопходна. Међутим, уколико корисник ипак има две или више звучних картица оперативни систем Линукс Минт нуди могућност избора картице преко које корисник жели да звук буде репродукован, као и посебно подешавање звучног профила тј. режима рада за сваку од доступних звучних картица. Све ово је могуће врло једноставно урадити помоћу опција на овој картици.

Корисно је знати да је звучна картица, или музичка картица како је неки зову, део хардвера на рачунару који служи за репродукцију (слушалице, звучници) и пријем (микрофон) звучног сигнала.

Прозор ове картице у врху задржава већ описани клизач за подешавање јачине звука на излазу (слика доле лево), као и могућност његовог потпуног искључивања чекирањем опције Утишај. Централни део прозора (број 1) приказује доступне звучне (музичке) картице на рачунару, а избор жељене картице преко које желите да се репродукује звуке врши се једним левим кликом на исту. Као што видите и на мом рачунару постоји само једна звучна картица. Испод овог прозора налази се падајућа листа која нуди могућност избора профила - режима рада за изабрану звучну картицу (број 2). Подразумевани профил је "Двосмерни аналогни стерео" што значи да су доступни улаз и излаз (звучници или слушалице за излаз и микрофон за улаз), а излазни сигнал је аналогни и стерео.

Десно од падајуће листе налази се дугме Проба звучника (слика доле лево). Кликом на ово дугме отвара се нови прозор (слика доле десно) помоћу кога можемо проверити да ли звучници раде и да ли су исправно спојени једним кликом левим тастером миша на дугме Проба. Уколико кликом на лево дугме Проба добијете звук на десном звучнику то значи да звучници нису добро спојени на рачунар, али и поред овога звук ће бити уредно репродукован, па ако Вам ова ситница не смета немате разлога да ишта мењате.

Картица Звучна картица
Проба звучника





Избором звучног профила Аналогни стерео Output (излаз) примећујете да се код звучне картице мења и опис звучног профила те сада уместо 1 Output / 1 Input (1 излаз / 1 улаз) стоји само 1 Output што значи да је доступан само излаз док је улаз онемогућен. Дугме за пробу звучника је и даље доступно.

Звучни профил Аналогни стерео Output (излаз)

Међутим, избором звучног профила Аналогни стерео Input (улаз) поново се мења опис звучног профила код одабране звучне картице те сада стоји 1 Input (улаз). Нема више ни дугмета за пробу звучника (слика доле лево), што је и логично јер су звучници (излаз) у овом звучном профилу искључени.

Такође и код избора звучног профила Искључено мења се опис профила, нема ни дугмета за пробу звучника, а овај звучни профил искључује и излаз и улаз, тј. искључује целу звучну картицу (слика доле десно). Овај звучни профил се може користити у ситуацији када корисник не жели да има звук са рачунара, нити да користи микрофон, или ако рецимо има две звучне картице па једну може да искључи.

Укључен само улаз
Искључена звучна картица











Картица Улаз

Претпостављате да се помоћу ове картице може подешавати јачина звука на улазу. И ова картица у свом врху задржава клизач за подешавање јачине звука на излазу и опцију за утишавање звука (број 1). Поред овог клизача специфичност ове картице је и клизач за подешавање јачине звука на улазу (број 2). Рецимо, прегласан Вам је звук са микрофона који користите за комуникацију преко рачунара па помоћу овог клизача можете да га утишате. Такође и овде можете да искључите микрофон када га не користите чекирајући опцију Утишај десно од клизача за његово појачавање или смањивање. Централни део прозора омогућава избор уређаја - звучне картице за пријем звука уколико их на рачунару има више.


Картица улаз


Картица Излаз

Поред постојећих заједничких опција, клизач за јачину звука на врху са опцијом за искључивање и централног дела прозора за избор уређаја за репродукцију, карактеристика ове картице је клизач на дну прозора тзв. баланс клизач помоћу кога је могуће подесити који ће звучник да ради гласније, а који тише. Наравно, подразумевана вредност је да раде једнако.


Картица излаз

Картица Програми

Једна занимљива картица која показује кориснику који све програми на систему репродукују звук. Листа програма се налази у централном делу прозора, а подразумевано је празна (слика доле лево)

За потребе овог текста покренућемо два музичка програма и помоћу сваког од њих пустити неку музику. Њихове иконице се одмах појављују у централном делу прозора (слика доле десно), а поред њих и клизачи помоћу којих је могуће утишати звук за сваки програм појединачно или га скроз искључити чекирањем опције Утишај поред клизача.

Ово су уједно и последње опције за подешавање звука, тако да прозор са поставкама звука можемо затворити на већ уобичајен начин, једним кликом левим тастером миша на дугме "Х" у горњем десном углу прозора, или једним кликом левим тастером миша на дугме Затвори у доњем десном делу прозора.


Картица програми
Покренути програми










Обавештајна зона подразумевано садржи и иконицу програма за подешавање и управљање мрежним везама, о чему ће бити речи у наредном тексту.





Нема коментара:

Постави коментар

Хвала што коментаришете